Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Alternativní sladidla - přírodní speciality - 2.díl

I na klasické recepty, jako je bábovka, můžete použít místo cukru alternativní sladila (přírodní speciality). 

Průměrný západní člověk každý den konzumuje 19,5 lžičky cukru a každý rok kolem 30 kilogramů přidaného cukru! A stejně jako spotřeba rafinovaného cukru je na vzestupu, tak se stále více používají i umělá sladidla.

Umělá sladidla, jako je aspartam, sukralóza, acesulfam K a sacharin, jsou již řadu let diskutována s ohledem na jejich škodlivé vedlejší účinky. Zatímco všechna tato sladidla jsou technicky bezpečná, jsou kvůli jejich vedlejším účinkům pod zvýšeným dohledem. Vedlejší účinky umělých sladidel sahají od bolestí hlavy a migrén po smrštěné brzlíky, poškození funkce jater a ledvin a poruchy nálady.

Níže získáte informace o zcela přírodních speciálních sladidlech.

Lucuma

Jedná se o druh superovoce (superfruit) původem z Peru. Stejně jako stevia, lucuma neobsahuje žádné kalorie, ale je bohatá na beta-karoten, železo, zinek, vitamin B3, vápník, hořčík, vlákninu, bílkoviny a dokonce antioxidanty. A s glykemickým indexem pouhých 4, je lucuma skvělou volbou pro diabetiky nebo opravdu někoho, kdo chce udržet svou hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Luo Han Guo

Luo Han Guo neboli monk ovoce je výtažek z moruše. Monk ovoce je malý meloun původem z východní Asie, který obsahuje extrémně vysoký obsah antioxidantů a je asi 200 krát sladší než cukr.

Jedná se o fermentovaný extrakt z dužiny ovoce, kdy se odstraňují cukry, ale zanechává se zbytková sladká chuť. Používá se stovky let v asijských zemích, kde se sklízí. Monk neboli mnichovo ovoce obsahuje užitečné antioxidanty zvané mogrosidy. Díky tomu bylo toto ovoce mnichů používáno jako přírodní protizánětlivý nástroj po staletí v čínské medicíně. Musíte si být vědomi toho, co kupujete, protože některé komerčně dostupné produkty mají přísady, takže si přečtěte štítky a držte se čistého extraktu ovoce. Stejně jako cukrové alkoholy typu xylitol, příliš mnoho luo han guo může vyvolat žaludeční problémy u některých lidí. 

Kupte si extrakt v práškové formě bez přidaných plnidel, a získáte tak vynikající náhražku cukru. Stejně jako stevia, luo han guo nemá žádné kalorie a je extrémně sladká. Nejlépe se používá tak, že začnete díky velké sladivosti s malým množstvím, a postupně se do jídla přidává trochu více podle chuti.

Stevia

Stevia je k dispozici jako prášek nebo tekutina. Je nekalorická, 200 krát sladší než cukr a nemá prakticky žádný vliv na hladinu cukru v krvi. Je tak koncentrovaná, že budete chtít použít jen špetku nebo pár kapek, abyste osladili své potraviny nebo nápoje.

Stevia je nealkoholické nízkoglykemické sladidlo, které je zároveň přírodního původu. Zní to skoro příliš dobře, aby to byla pravda - a je tak trochu. Vše záleží na tom, jaký druh stevie kupujete. Ujistěte se, že kupujete stále ještě surovou organickou stevii, která je stále v zelené podobě. Běžně bývá stevie silně zpracována a je často bělená, což znamená vystavení původně přírodní stevie chemikáliím a toxinům, které se přidávají jako konzervační látky. 

Jak používat stevii: Na rozdíl od syrového medu je stevia tepelně stabilní, takže ji bez obav používejte jakýmkoliv způsobem. Nezapomeňte, že je 200krát sladší než cukr, takže ji nepoužívejte ve stejném poměru. Ze všech přírodních sladidel je stevia určitě jedním z nejsladších. Pro pečení může však představovat problém, protože rafinovaný cukr dává zároveň objem připravenému jídlu. Stevia však nemá objem běžného cukru, proto zvažte použití stevie pro pečení, kdy však tento nedostatek lze snadno napravit. Chcete-li doplnit ztracený objem při použití stevie, použijte ⅓ až ½ šálku jednoho z následujících objemových činidel: čerstvé ovocné pyré, jogurt, dvě šlehačky nebo jednu až dvě lžíce kokosové mouky. Kokosovou mouku přidávejte pomalu, protože absorbuje velmi mnoho vlhkosti.

Xylitol

Xylitol je alkoholový cukr, který se přirozeně vyskytuje ve vláknech určitých druhů ovoce a zeleniny. Je to náhražka cukru, která chutná jako cukr, ale má méně kalorií.

Stejně jako Stevia, xylitol neobsahuje mnoho energie, ale má i další výhody pro zdraví zubů a může pomoci předcházet osteoporóze. Používá se také v kosmetice a lécích. Xylitol by měl být používán pouze mírně jako sladidlo. Ačkoliv se lidské tělo po několika týdnech konzumace přizpůsobí, dávky nad 65 gramů mohou způsobit průjem.

Xylitol má GI 13 a 3 kalorií na gram. Nemá významně vliv na hladinu cukru v krvi, pokud je konzumován s mírou. Xylitol je 1 až 1,3 krát sladší než cukr, takže ho můžete použít stejně nebo méně než klasický cukr.

Erythritol

Erythritol vypadá a chutná jako stolní cukr. Nenechte se však zmást jménem, ​​erythritol je přírodní sladidlo. Je vyroben fermentací celé rostlinné buničiny do granulovaného sladidla s nulovým obsahem sacharidů, které lze použít podobně jako cukr. Ve skutečnosti, pokud máte startovací droždí Moniliella Pollinis, můžete si erythritol udělat ve své vlastní kuchyni, podobně jako například kombuchu. Z tohoto důvodu je považován Erythritol za 100% přírodní sladidlo a je vhodný i pro paleo dietu.

Erythritol je ze 70% sladký jako cukr, takže se měří odlišně. Použijte 1 1/3 šálků erythritolu na 1 šálek klasického cukru. Erythritol má zároveň chladivou chuť. Nezpůsobuje žaludeční problémy jako jiná fermentované sladidla a pomáhá předcházet vzniku zubních kazů. S erythritolem však může být náročné pracovat. Nerozpouští se stejně snadno jako stolní cukr, a pokud je chlazený nebo zmrazený, mohou vzniknout křupavé krystaly. To je riskantní ve studených dezertech.

Při nákupu hledejte podle etikety na výrobku produkt, který je vyrobený z geneticky nemodifikované kukuřice (GMO free).

Banánový prášek

Banánový prášek je čisté a přírodní organické sladidlo připravené ze zralých červených banánů z Ekvádoru. Chutná lahodně sladce a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálům, včetně karotenu, vitamínu B6, vitamínu C a draslíku. Chutná stejně jako čerstvě oloupané banány.

Doporučené použití je následující: Smíchejte 1 díl organického banánového prášku se 3 díly vody a zamíchejte do svého oblíbeného koktejlu nebo šťávy. Také se jedná o chutný přídavek do sušeného ovoce, dezertů, zmrzliny, (surových) dortů a kojenecké výživy. Při smíchání s vodou má organický banánový prášek stejné vlastnosti jako banán. Používejte 1 až 3 lžíce (15 až 20 gramů) organického banánového prášku denně.

Červené banány z Ekvádoru mají načervenale purpurovou slupku a jsou menší a baculatější než běžnější, žluté banány odrůdy Musa Cavendish, které jsou na prodej ve většině supermarketů. Červené banány jsou zároveň měkčí a sladší než žluté banány a jejich chuť se může pochlubit malinovým nádechem.

Banánový prášek je čisté a přírodní organické sladidlo připravené ze zralých červených banánů z Ekvádoru.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt