Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Jak vybrat nejlepší kreatin?

Jaké jsou formy kreatinu a který je ten nejlepší kreatin pro Vás?

Pokud jste zmateni mnoha dostupnými formami kreatinu a chcete vědět, která z variant je nejlepší a jak kreatin funguje, pak je tento článek právě pro vás.

Kreatin je nejzkoumanější molekula ze všech sportovních doplňků a její výhody jsou zcela očividné:

  • Pomáhá rychleji budovat svaly
  • Pomáhá vám účinněji posilovat
  • Zlepšuje anaerobní vytrvalost
  • Zlepšuje regeneraci svalů 

Jakou užívat formu a proč?

Je pro vás vhodná forma creatine ethyl ester nebo kreatin hořčík chelát či kreatin monohydrát? Je vhodné užívat spíše tekutý, práškový nebo mikronizovaný typ? Pro každého je vhodná jiná varianta, o nichž se více dočtete níže.

Co je kreatin?

Kreatin je molekula produkovaná v těle a nalézá se v poměrně velkém množství v potravinách jako je maso, vejce a ryby. 

Skládá se z několika aminokyselin - L-argininu, glycinu a L-methioninu - a je přítomen téměř ve všech buňkách a působí jako energetická rezerva. Funguje tak, že urychluje proces, kterým se vytváří buněčná energie (ATP), což zvyšuje množství buněčné práce. Drtivá většina kreatinu je uložena ve svalových buňkách, což je důvod, proč je jeho doplnění zvláště účinné pro zlepšení síly a anaerobní kapacity. Některé kreatiny také mají nasycovací fázi, díky níž vaše svaly nabydou objemu díky nárůstu objemu kreatinu ve svalech. Proto budete najednou vypadat vizuálně svalnatěji, a to jen díky nasycovací fázi kreatinu. 

Kreatin monohydrát

Monohydrát kreatinu je forma používaná ve většině studií demonstrujících přínosy kreatinu. Je to zlatý standard kreatinu a osvědčený vítěz. Vyžaduje nasycovací fázi

Kreatin citrát

Kreatin citrát je kreatin vázaný na kyselinu citrónovou a výzkum ukazuje, že je více rozpustný ve vodě než monohydrát kreatinu. Avšak není lepší, pokud jde o absorpci a účinnost. Přestože má lepší absorpční schopnost než běžný kreatin, tak dávkování musí být dvojnásobné.

Creatine Ethyl Ester

Obvykle se kreatin ethyl ester uvádí jako kreatin s lepšími absorpčními vlastnostmi než monohydrát kreatinu, ale výzkum ukazuje, že je ve skutečnosti méně účinný než monohydrát. Důvodem je, že jakmile kreatin-ethylester vstoupí do vašeho těla, přemění se na neaktivní látku známou jako kreatinin, a to díky degradaci žaludečními kyselinami.

Tekutý Kreatin

Tekutý kreatin je prostě forma kreatinu, obvykle monohydrátu, která je rozpuštěna ve vodě. Studie ukazují, že je méně účinný než monohydrát kreatinu, protože po suspendování v roztoku na několik dní se kreatin rozkládá na neaktivní látku kreatinin.

Mikronizovaný Kreatin

Mikronizovaný kreatin je kreatin, který byl zpracován za účelem snížení velikosti částic prášku. Forma nejběžněji prodávaná jako mikronizovaný kreatin je monohydrát. Mikronizace zvyšuje rozpustnost ve vodě, ale nemění nic z hlediska absorpce nebo účinnosti.

Creatine Magnesium Chelate

Hořčík kreatin chelát je forma kreatinu vázaného na hořčík. Hořčík hraje roli v metabolismu kreatinu, a proto teoreticky může jeho doplnění spolu s kreatinem zvýšit jeho účinnost.

Jedna studie však zjistila, že kreatin horečnatý je víceméně stejný jako kreatin monohydrát, pokud jde o účinky, ale může mít za následek nižší přírůstek hmotnosti vody v těle. 

Kreatin Pyruvate

Kreatin pyruvát je kreatin vázaný kyselinou pyrohroznovou. Výzkum ukazuje, že může produkovat vyšší plazmatické hladiny kreatinu než monohydrát, ale ve výsledku se toto nepromítá do větší svalové absorpce nebo zvýšení výkonu.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt