Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

TREND: Otužování - dobrý sluha nebo zlý pán?

vidar-nordli-mathisen-0fN21zv8yYo-unsplash

Ze všech stran se na nás valí fotky otužilců, kteří se v tomto sychravém počasí koupou v řekách nebo rybnících a “úspěšných” lidí, kteří svůj den zásadně startují ledovou sprchou. Jak to s tím otužování tedy je? Je opravdu tak zdraví prospěšné?

Zpátky do minulosti

Chlad tady s námi byl odjakživa. Postupem času jsme se z jeskyní přesunuli do stále vyhřátějších domovů a zvykli si na určitý tepelný standard. Ten je pro nás sice příjemný, ale pro imunitu už tolik ne. Mezi první otužilce patřil například Sokrates, který chodil celý rok bos, nebo Seneca mladší, který po celý rok chodil plavat do řeky Tibery. Dnes je mezi lidmi známý především Wim Hof neboli The Iceman. Ten měl k chladu a otužování blízko již od dětství, ale teprve po tragické smrti jeho manželky poznal, jaký vliv má chlad nejen na naše tělo, ale i psychiku. 

robson-hatsukami-morgan-r8hw4Zs38zo-unsplash

Zdravotní přínosy chladové terapie

Naše těla jsou evolučně na chlad velmi dobře připravená. Pokud nám je zima, spustí se jeden ze základních mechanismů lidského přežití - tzv. „hormetická stresová reakce“ neboli hormeze. Jedná se o reakci organismu, který se snaží přizpůsobit potenciálně nebezpečným podmínkám, jako je hlad, zima, fyzická námaha nebo některé bylinky. Ty nám mohou v extrémní míře ublížit. V menší míře však působí jako skvělý lék. Jaké jsou tedy hlavní přínosy chladu?

  • tlumí zánětlivé reakce v těle a zabraňuje vzniku autoimunitních onemocnění
  • zlepšuje práci těla s endorfiny a buduje silnou vůli
  • zrychluje metabolismus 
  • zlepšuje cirkulaci krve, což působí blahodárně nejen na náš kardiovaskulární systém, ale i na mozek, pleť a kvalitu našeho sexuálního života
  • stimuluje lymfatický systém, který odvádí z těla toxiny
  • zlepšuje náladu a soustředění
  • zvyšuje energii a výkonnost
  • chrání svalovou hmotu
  • snižuje pravděpodobnost výskytu stařecké demence, Alzheimera a Parkinsona
  • studená sprcha před spaním naopak dokáže organismus zklidnit a zvyšuje vyplavování melatoninu, který zlepšuje kvalitu spánku

ben-white-_W8jM2LOQkQ-unsplash

Kdy a jak začít?

Nejvhodnější okamžik, kdy začít s otužování, je na přelomu srpna a září. Po dlouhém létě máme dostatečně silnou imunitu a díky stále příjemným venkovním teplotám se jen tak nestane, že byste to s chladem přehnali. Hlavním a nejdůležitějším pravidlem je, abyste nikdy nešli do extrému. Poslouchejte svoje tělo, nezapomeňte zhluboka dýchat a na studenou vodu si zvykejte postupně. Začněte otužovat nejdřív končetiny. Až si po pár dnech pokožka na nízké teploty zvykne, přidejte nejprve přední část těla (krk, hrudník, břicho), pak boky a nakonec celé tělo. Jak dlouho pod proudem ledové vody vydržíte je jen na vás, ale počítejte s tím, že:

  • třetí den je vždycky nejhorší
  • i když se budete otužovat několik let, nikdy to nebude (alespoň prvních pár sekund) příjemné
  • budou dny, kdy v chladu nevydržíte tak dlouho, jako například předchozí den, a je to v pořádku (z dlouhodobého hlediska se ale snažte čas spíše prodlužovat)

Pokud jste začátek otužovací sezóny prošvihli, nesnažte se to teď na sílu dohnat. Naše imunita se, zejména v této době, musí bránit velké virové náloži a pokud byste hned bez přípravy skočili pod ledovou sprchu, napáchali byste více škody než užitku. To ale neznamená, že je všechno ztraceno. Snižte si doma o jeden až dva stupně teplotu, ráno si umyjte obličej studenou vodou a ven vyjděte oblečení tak, abyste trochu cítili chlad.

Tak co říkáte, dáte chladu šanci?

Autor: Ing. Martina Bartošová



Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt