Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Přírodní posilovače imunity

Antioxidanty z potravin, jako je kakao, jsou schopny zabránit poškození volnými radikály.

Jak můžete zlepšit svůj imunitní systém? Celkově vzato, náš imunitní systém dělá pozoruhodnou práci, když nás chrání před mikroorganismy způsobujícími onemocnění.

Každý den náš imunitní systém pro nás, jako armáda, bojuje proti škodlivým organismům, bakteriím a virům. I když nemůžeme kontrolovat všechno v našem prostředí, existují některé jednoduché strategie, kterými můžeme pomoci těmto bojovníkům, aby svou práci ještě více zlepšili.

Astragalus

Kořen astragalus je jednou z nejsilnějších rostlin budujících imunitu na planetě. Tato adaptogenní bylina pomáhá podporovat imunitu při současném potlačení stresu. A je v tom velmi efektivní. Kromě podpory imunitního systému je astragalus velmi důležitý pro kardiovaskulární zdraví.

Zázvor

Zázvor pochází z kořene rostliny z Číny. Používá se jak jako kulinářské ochucovadlo, tak i pro mnohočetné léčivé účinky. Kořen zázvoru obsahuje antioxidanty, jako je gingerol, které mohou být zodpovědné za mnohé ze zdravotních přínosů spojených s touto potravinou.

Zázvor může být účinný při zvládání nevolnosti a snížení bolesti z akutních a chronických zánětlivých stavů. Může také snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění a demence. 

Česnek

Česnek je rostlinná potrava, která úzce souvisí s cibulí, pórkem a šalotkou. Je to dobrý zdroj manganu, vitamínu C, vitaminu B6, selenu a vlákniny.

Česnek je oblíbenou kulinářskou přísadou díky své výrazné chuti, ale také byl po staletí používán pro své léčivé účinky. Je prokázáno, že česnek může být účinný při snižování cholesterolu a krevního tlaku, stejně jako při podpoře imunitní funkce.

A co více, sloučeniny obsahující síru v česneku mohou dokonce hrát roli v prevenci určitých typů rakoviny.

Je prokázáno, že česnek může být účinný při snižování cholesterolu a krevního tlaku, stejně jako při podpoře imunitní funkce.

Echinacea (třapatka nachová)

Echinacea je jednou z nejpopulárnějších bylin na světě. Domorodí Američané ji používají po staletí k léčbě různých onemocnění. Dnes je známá jako volně prodejný bylinný lék na nachlazení nebo chřipku. Používá se však také k léčbě bolesti, zánětu, migrén a dalších zdravotních problémů. Avšak echinacea je nejvíce známá pro své blahodárné účinky na imunitní systém.

Echinacea obsahuje rostlinné sloučeniny, které fungují jako antioxidanty. Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají chránit vaše buňky před oxidačním stresem, stavem, který je spojen s chronickými onemocněními, jako je cukrovka, srdeční onemocnění a mnoho dalších.

Některé z těchto antioxidantů jsou flavonoidy, kyselina cichorová a kyselina rosmarinová. Kromě toho rostlina echinacea obsahuje sloučeniny zvané alkamidy, které mohou dále zvyšovat antioxidační aktivitu. Alkamidy mohou obnovit jiné opotřebované antioxidanty a pomoci antioxidantům lépe dosáhnout molekul, které jsou náchylné k oxidačnímu stresu.

Tato rostlina může pomoci vašemu imunitnímu systému bojovat s infekcemi a viry, a tím pomoci rychleji se zotavit z nemoci. To je jeden z důvodů, proč se echinacea často používá k prevenci nebo léčbě běžného nachlazení. 

Užívání této byliny může snížit riziko rozvoje nachlazení o více než 50% a zkrátit dobu nachlazení o jeden a půl dne.

Kakao

Kakaové boby jsou malá semena stromu kakaa a používají se k výrobě čokolády. Často nazývané jako superfood, tyto malé fazole obsahují spoustu zdravých látek zvaných antioxidanty, které mohou bojovat proti nemocem.

Antioxidanty z potravin, jako je kakao, jsou schopny zabránit poškození volnými radikály. Jak již bylo řečeno, tak volné radikály jsou molekuly v lidském těle, které jsou vysoce reaktivní a mohou tak poškodit buňky tím způsobem, že buňky poté fungují špatně nebo zemřou.

Neslazený kakaový prášek má hodnotu ORAC 55,653. To je výrazně vyšší než mají ostatní potraviny, které se běžně označují jako superpotraviny, jako jsou borůvky, bobule goji a granátové jablko. ORAC je hodnota antioxidační kapacity potravin, což znamená kvalitu kyslíkové radikální absorpce. V laboratorním testu se vzorek potraviny vloží do zkumavky s molekulami, které generují aktivitu volných radikálů. Po určité době se potravina zkoumá na poškození volných radikálů. Čím menší je poškození, tím vyšší je hodnota ORAC.

Konzumace kakaa může chránit před kardiovaskulárními chorobami, kdy vyšší hladiny konzumace pravé čokolády jsou spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Konzumace kakaa může chránit před kardiovaskulárními chorobami, kdy vyšší hladiny konzumace pravé čokolády jsou spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Chaga

Chaga(Inonotus Obliquus), král hub, typicky roste na březových stromech v blízkosti arktického kruhu (Sibiř, Aljaška, Kanada, severské země). Chaga byla konzumována na východě po velmi dlouhou dobu, nejčastěji jako čaj nebo ve formě piva, kde jsou zdravotní přínosy této houby dobře využitelné. Níže uvádíme hlavní přínosy.

Není mnoho superpotravin, které jsou účinné v antioxidačních vlastnostech tak jako Chaga. Sklerotium Chaga obsahuje neuvěřitelná množství přírodního černého pigmentu známého jako melanin, který má vysoké množství antioxidantů díky množství polyfenolů, které obsahuje. Ve skutečnosti, Chaga má nejvyšší ORAC skóre (míra antioxidační síly) ze všech superfoods.

Superoxid dismutáza (SOD) je dalším významným antioxidantem přítomným v chaga ve značném množství. SOD účinně neutralizuje škody způsobené volnými radikály, chrání před onemocněními a zpomalují proces stárnutí.

Chaga je bohatá na beta-glukany, které pomáhají vyrovnávat reakci imunitního systému těla. To znamená, že chaga v případě potřeby posiluje imunitní systém, ale zpomaluje ho, když je hyperaktivní. Je velmi vzácné najít tento přínos v přírodním produktu, protože přírodní produkty často posilují nebo zpomalují imunitní systém, ale jen zřídka upravují jeho reakci v závislosti na potřebě. 

Další výhodou houby Chaga je její antivirová povaha. Jsou prokázány přínosy Chaga v prevenci viru herpes simplex a viru Epstein-Barr (EB virus).

Chaga je známa také jako adaptogen. Adaptogeny jsou látky, které zlepšují stav nespecifické obrany proti stresu (jak psychickému, tak fyzickému). Zlepšují přirozenou reakci těla na fyzický, duševní a emocionální stres, aniž by přímo ovlivňovaly vaši náladu, a místo toho pomáhají tělu dobře fungovat ve stresovém prostředí. Normalizují nerovnováhu vašeho těla a podporují funkci nadledvinek proti nepříznivým účinkům stresu.

Chaga nabízí přirozený způsob ochrany a podpory zdravých trávicích funkcí. Její protizánětlivé účinky jsou užitečné pro zmírnění zánětu žaludku nebo střev, což by jinak mohlo bránit trávení a omezit absorpci živin. Pomáhá také stimulovat játra, což vede ke správné tvorbě trávicí žluče. To pomáhá trávicímu systému lépe natrávit potraviny, zejména proteiny. Chaga také obsahuje prospěšné složky obecně důležité pro trávení, včetně manganu, thiaminu a trávicích enzymů, a je přirozeným zdrojem vlákniny.

Kombinací kakaa a houby Chaga vzniká úžasný životabudící nápoj pro každý den.

Mladý ječmen

Mladý ječmen čistí a detoxikuje tělo, chrání před zářením a buněčným poškozením, a regeneruje poškozené buňky a tkáně. Rovněž udržuje zdravou pokožku a vhodnou rovnováhu mezi kyselinami a zásadami, přispívá k metabolismu kostí, podporuje agilitu a působí omlazujícím účinkem na celé tělo. Zdravotní přínosy ječmenné trávy zahrnují úlevu od ulcerózní kolitidy a posílení imunitního systému.

Tráva mladého ječmene patří mezi nejstarší pěstované sladké trávy na světě a jeho historie je zaznamenána ještě před rokem 5000 před naším letopočtem. Kromě toho, že se používá jako krmivo pro hospodářská zvířata, v poslední době získává na celém světě spoustu popularity pro svou schopnost vyléčit široké spektrum nemocí.

Ječmen je superpotravina bohatá na živiny a vitamíny, jako je vitamin A, vitamín B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6, folát, vitamin C (kyselina askorbová), vitamin E (alfa- tokoferol) a vitamin K (fylochinon). Obsahuje množství elektrolytů, jako je hořčík, fosfor a draslík, spolu s dalšími esenciálními minerály, jako je zinek, železo a vápník. Mladý ječmen je také bohatým poskytovatelem silných antioxidantů, esenciálních aminokyselin a prospěšných enzymů. Dodává také cennou vlákninu do těla a nemá žádný škodlivý cholesterol.

Tráva mladého ječmene může být konzumována jako šťáva extrahovaná z obilných výhonků trávy nebo ve formě zeleného prášku sušením trávy. Přináší úlevu v řadě zdravotních stavů.

Mladý ječmen má působivé antioxidanty. Spolu s vitaminem E a beta-karotenem je tráva ječmene nejúčinnějším dodavatelem zdravého a kritického enzymu superoxid dismutázy, který pomáhá neutralizovat účinky kyslíkových radikálů vznikajících při metabolismu energie. Ochranný účinek těchto radikálových lapačů zabraňuje rozvoji široké škály onemocnění způsobených oxidačním stresem.

Ječmenná tráva je cenná při léčbě ulcerózní kolitidy, což se připisuje jeho stimulačnímu účinku na přátelské střevní bakterie. Pomáhá při zmírnění zánětu a dalších asociovaných symptomů spojených s ulcerózní kolitidou snížením provokativních chemikálií ve střevě. Tato superpotravina bohatá na živiny také pomáhá vyrovnávat pohyblivost střeva, kdy se vylučují nahromaděné toxiny z těla.

Čistící schopnost ječmenné trávy je účinná při odstraňování škodlivých těžkých kovů z těla, včetně olova, které může způsobit poruchy chování a učení, zejména u dětí. Hlavním přispěvatelem k detoxikaci jsou zinek, selen a měď. Kromě toho hojnost chlorofylu a beta-karotenu v těchto zelených výhoncích stimuluje vylučování odpadních materiálů, jako je hlen a krystalizované kyseliny. Podporuje také metabolické procesy a napomáhá posilování a detoxikaci jater.

Tráva ječmene podporuje posilování imunitního obranného mechanismu těla. Pravidelná konzumace poskytuje potřebnou výživu, která je nezbytná pro vyvážení optimální produkce imunitních buněk v těle. Účinný a silný imunitní obranný systém bojuje s infekcemi a předchází vzniku těžkých onemocnění.

Dalším příznivým účinkem mladého ječmene je jeho ochranný účinek proti účinkům UV záření na destrukci buněk. Rozšiřuje terapeutickou úlevu na existující poškozené buňky v důsledku přítomnosti enzymů superoxid dismutázy. Pravidelná konzumace šťávy z ječmene pomáhá při snižování stresu u lidí, kteří jsou náchylnější k expozici, jako je populace ve městech. 

Působí také defenzivně proti účinkům radioaktivity a dokonce obnovuje buňky a tkáně poškozené radioaktivitou. To se připisuje obsahu chlorofylu, který zlepšuje odolnost vůči radioaktivitě a také podporuje produkci nových krevních buněk.

Ječmenná tráva je přirozený způsob, jak stimulovat regeneraci buněk bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Vitální složky, jako je chlorofyl, vitamin B, železo a fykocyanin, modrý pigment v ječmenné trávě, zlepšují kostní dřeň a podporují tvorbu bílých a červených krvinek. Tento obnovující účinek ječmenné trávy také pomáhá předcházet příznakům stárnutí omlazením stárnoucích buněk a pomáhá udržovat zdravou a mladistvou pleť. Užitečné enzymy přítomné v ječmeni zlepšují kvalitu krve, regulují trávení a fungují jako omlazující tonikum pro celé tělo.

Baobab

Baobab je ovocem „Stromu života“ Afriky. Je to jediné ovoce na světě, které přirozeně schne na větvi. Pečením na slunci po dobu 6 měsíců, se zelený, pichlavý, sametový povlak baobabu promění v hladkou, hnědou, kokosovou skořápku. Uvnitř jeho tvrdého obalu je suchá bělovláknitá dužina ovoce, která neobsahuje žádnou vlhkost. Z této dužiny se vyrábí 100% přírodní a organický prášek, který je mimořádně bohatý na živiny a má působivou škálu výhod.

Baobab je často uváděn na trh jako superfruit a je obvykle nabízen jako bohatý zdroj antioxidantů. Například baobab obsahuje větší množství vitamínu C než pomeranče a jiné citrusové plody. 

Baobab je často uváděn na trh jako superfruit a je obvykle nabízen jako bohatý zdroj antioxidantů.

Cat's claw

Cat's claw, jinými názvy uncaria tomentosa, vilcacora nebo kočičí dráp se nejčastěji používá pro zlepšení příznaků osteoartrózy a revmatoidní artritidy.

Používá se také pro různé poruchy trávicího ústrojí, včetně otoků a bolestí (zánět) tlustého střeva (divertikulitida), zánětu střeva (kolitida), zánětu sliznice žaludku (gastritidy), žaludečních vředů, hemoroidů a syndromu propustných střev.

Kočičí dráp se též používá pro chronický únavový syndrom (CFS), hojení ran, parazity, astma, sennou rýmu, antikoncepci (není vhodné ho užívat u mužů a žen, kteří plánují početí, v těhotenství a při kojení).

Kočičí dráp může podpořit váš imunitní systém a účinněji pomáhat v boji proti infekcím. Kočičí dráp se úspěšně používá pro virové infekce včetně pásového oparu (způsobeného herpeszosterem), oparů (způsobených herpes simplex). 

Konzumace 700 mg extraktu kočičího drápu po dobu 2 měsíců zvyšuje počet bílých krvinek, které se podílejí na boji proti infekcím a zdá se, že zároveň funguje jak posilováním imunitní reakce, tak zklidňováním hyperaktivního imunitního systému, což se přisuzuje jeho protizánětlivým vlastnostem.  

Autor článku: Ing. Radek Svoboda 

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt