Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Magnesium a rozdíly mezi jednotlivými typy - 1. díl

Hořčík je důležitý pro zdraví kostí a produkci energie, naše tělo si ho neumí vyrobit samo,proto je důležité si jeho příjem hlídat ve stravě.

Obecně je hořčík minerál, který je nezbytnou živinou, což znamená, že si jej nemůžeme v těle vytvořit sami a musíme ho získat z potravin nebo doplňků. Hořčík je důležitý mimo jiné pro zdraví kostí a produkci energie. Většina lidí nedostává ve své stravě dostatek hořčíku, a proto ho mají nedostatek i v těle. A aby to bylo ještě horší, hořčík je také vyčerpáván spolu se společným nepřítelem zdraví - stresem. 

Nízké úrovně mohou být zničující pro vaše zdraví. Chronicky nízké příjmy hořčíku mohou vyvolat změny v biochemických drahách, které mohou zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění, diabetu typu 2, osteoporózy a migrenózních bolestí hlavy. Naštěstí lze doplnit potraviny bohaté na hořčík - dýňová semena, para ořechy, mandle, kešu, ryba halibut, tuňák, quinoa, pohanka, špenát a některé fazole. Anebo také účinněji, a to prostřednictvím doplňků.

Předem je však důležité pochopit různé typy hořčíku a to, jak různé druhy fungují. Překvapivě je zde velká rozmanitost a široká škála nemocí, na které hořčík působí - od pálení žáhy přes nespavost až po akné a další.

Hořčík pracuje s vitální molekulou pro ukládání energie zvanou ATP (adenosintrifosfát), která dodává vašemu tělu energii. ATP nemůže fungovat bez hořčíku. Magnesium má však celkově kolem 300 biochemických funkcí, od budování a udržování zdravých kostí až po transport vápníku a draslíku do buněčných membrán v procesu, který je kritický pro nervovou funkci, normální srdeční rytmus a svalovou kontrakci. Navíc hořčík přirozeně podporuje dobré trávení a kognitivní zdraví. Jinými slovy, zajištění toho, abyste získali dostatek mocného nerostu, by se mělo vyhoupnout na vrchol vašeho seznamu nákupu doplňků stravy. Muži by měli mezi 31 a 50 lety dodávat 420 mg hořčíku denně, ženy ve stejné věkové skupině by měly dostávat 360 mg denně a kojící matky by měly usilovat o 320 mg.

Typy doplňků s hořčíkem

Kromě talíře s jídlem bohatým na hořčík - kešu, černé fazole a ovesné vločky, jsou také důvtipné volby - můžete se rozhodnout začít užívat doplňky hořčíku. Ale od citrátu hořečnatého až po taurát hořečnatý může být náročné učinit rozhodnutí, který doplněk bude pro vás a vaši situaci nejvýhodnější. Kromě konzultace s lékařem nebo naturopatem uvádíme stručný přehled různých typů hořčíku, které vám pomohou se zorientovat. 

Citrát hořečnatý

Funguje jako doplněk pro zlepšení trávení. Tento typ hořčíku je vázán na kyselinu citrónovou, což umožňuje snadnější vstřebávání a má jemný projímavý účinek.

Citrát může také znít povědomě, je totiž odvozen z kyseliny citrónové. S vynikající biologickou dostupností (to je účinnost, s jakou je látka absorbována a používána tělem) není divu, že citrát hořečnatý je jedním z nejvíce doporučených doplňků hořčíku zdravotníky. Často se používá k přirozenému podporování trávení - konkrétně ke zmírnění zácpy a kyselého trávení. 

Glycinát hořečnatý

Glycinát hořečnatý je vázán na aminokyselinu glycin. Má zvýšenou biologickou dostupnost a má uklidňující účinek. Může být použit pro relaxaci, zvýšenou kvalitu spánku a úlevu od stresu.

Zatímco hořčík v mnoha jeho různých formách prokázal, že přirozeně podporuje svalovou relaxaci, glycinát hořečnatý obsahuje aminokyselinu glycin, která je známa pro zklidňující účinek, který může mít na mysl a tělo. Má optimální biologickou dostupnost a na rozdíl od některých svých příbuzných není znám pro své projímavé vlastnosti.

Oxid hořečnatý

Má nižší úroveň biologické dostupnosti než ostatní varianty, kdy dosahuje pouze 4 procenta, zatímco citrát hořečnatý má biologickou dostupnost 90 procent. Oxid hořečnatý organicky podporuje zlepšené trávení a slouží i k léčbě pálení žáhy.

Oxid hořečnatý může být také vázán vodou, aby se vytvořil hydroxid hořečnatý, který se obvykle používá ke zmírnění zácpy.

Chlorid hořečnatý

Snad nejoblíbenější doplněk hořčíku na trhu, chlorid hořečnatý, který je získáván ze slané vody nebo vody z oceánu, je považován za nejúčinnější formu doplňování hořčíku. Organicky podporuje spánek, trávení, zdraví kostí a pocit klidu (duševního a fyzického). Zklidňuje také problémy s pokožkou. Doplnění této formy hořčíku může způsobit průjem.

Ne všechny hořčíkové doplňky jsou ve formě tablet: Chlorid hořečnatý může být absorbován i kůží několika různými způsoby. Hořčíkový lotion je typicky chlorid hořečnatý v základu kokosového nebo bambuckého másla. Oba typy jsou skvělé pro svalové křeče a jsou také používány pro dermatitidu, ekzémy a akné.

Oleje hořčíku získávají popularitu jako pohodlný způsob, jak doplnit příjem hořčíku. Kvalitní hořčíkové oleje se vyrábějí s chloridem hořečnatým a vodou, čímž se vytváří super-nasycený roztok chloridu sodného. Tato nemastná minerální solanka se snadno vsakuje do kůže bez zanechání nepříjemného zbytku. Olej z hořčíku je obvykle k dispozici ve spreji, takže jej můžete jednoduše po koupeli nebo sprše rozprášit po kůži. Jako bonus pomáhá hydratovat pokožku. 

Oleje hořčíku získávají svou popularitu jako pohodlný způsob, jak doplnit příjem hořčíku, oleje nemastí a snadno se vstřebávají.

Síran hořečnatý

Síran hořečnatý je běžně známý jako epsomská sůl. Solné koupele s epsomskou solí jsou skvělé při bolesti svalů. Síran hořečnatý může být také užíván orálně a způsobuje projímavý účinek. Síran hořečnatý byl dlouho požehnáním pro sportovce nebo někoho s opravdu bolavými svaly.

L-threonát hořečnatý

L-threonát hořečnatý, označený jako průlomový doplněk, má nejen dobrou biologickou dostupnost, ale také potenciál ke zlepšení kognitivních funkcí, přičemž zejména krátkodobá ztráta paměti způsobená chronickou bolestí, může být jen jeden z potenciálních přínosů této formy hořčíku. L-threonát hořečnatý může zesílit váš důvtip a schopnost vzpomenout si na jméno svého známého.

Pouhý šálek černých fazolí vám dá 120 mg magického minerálu.

Hořčíkový orotát

Ti, kteří hledají doplňky, které mohou organicky povzbudit zdraví srdce, mohou zkusit tento typ. Se svým obsahem kyseliny orotické (dříve známé jako B13) je také oblíbený mezi sportovci, protože může přirozeně podporovat opravu tkání, stejně jako zvýšenou výdrž a výkonnost. Orotate je však často dražší než oxid hořečnatý nebo citrát. 

Uhličitan hořečnatý

Uhličitan hořečnatý je přirozeně se vyskytující forma hořčíku. V přírodě se vyskytuje jako dolomit nebo magnezit a rozemele se na jemný prášek pro použití v doplňcích. Uhličitan hořečnatý je díky své jemné struktuře spolu se svou vynikající mísitelností a rozpustností ideálním hořčíkovým nápojem, který je vhodný pro pomoc při odpočinku na konci dlouhého dne. 

Cheláty hořčíku

Chelátové minerální doplňky, včetně chelátů hořčíku, jsou minerály, které jsou vázány na aminokyseliny, což jim usnadňuje vstřebávání organismu. Existuje mnoho různých typů chelátů hořčíku s různými aminokyselinami, které poskytují další výhody.

Mezi cheláty aminokyselin hořčíku patří následující substance hořčíku (včetně již několika jmenovaných): 

  • Glycinát hořečnatý - hořčík vázaný s glycinem, poskytuje optimální biologickou dostupnost
  • Lysinát hořečnatý - hořčík vázaný lysinem, pomáhá léčit pokožku aminokyselinami
  • Magnesium Orotate - hořčík vázaný s kyselinou orotovou, podporuje zdraví srdce
  • Taurát hořečnatý - hořčík vázaný s taurinem, podporuje zdraví srdce a zároveň podporuje klid
  • Aspartát hořečnatý - hořčík vázaný s kyselinou asparagovou, pomáhá v boji proti únavě a podporuje buněčnou energii
  • L-threonát hořečnatý - hořčík vázaný s kyselinou threonovou, podporuje duševní ostrost a kognitivní zdraví
  • Hořčík Malate - hořčík vázaný kyselinou jablečnou, podporuje výrobu energie 

Jiné typy hořčíku

Existují také méně známé typy hořčíku, jako je laktát (který se používá jako přísada do potravin) a fosfát (forma hořčíku, která se nachází v zubech a kostech).

S velkou opatrností byste pak měli užívat aspartát hořečnatý a glutamát hořečnatý. Jsou považováni za excitační neurotransmitery a nadměrné množství může způsobit excitotoxicitu a vést k smrti. V podstatě to znamená, že váš nervový systém dostane přehnaně velkou dávku excitace. Velkou připomínkou je, že byste měli zkontrolovat u svého lékaře každé přidání doplňků do svého režimu, dokonce i těch, které považujete za naprosto bezpečné.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt