Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Zdravé jídlo, cvičení a přesto nehubnu - v čem je problém?

Zdravá strava, cvičení a hubnutí.

Není nic víc frustrujícího a skličujícího, když se vaše tvrdá práce nevyplácí, zejména pokud jde o cvičení a stravování. Možná, že každý den pilně cvičíte a stravujete se zdravým, pestrým jídelníčkem. Ale váha se stále nezastavuje.

Podle odborníků na zdravotnictví existuje několik jednoduchých důvodů, proč neztrácíte na váze - a ne všechny mají co do činění s přílišným jídlem.

Pokud jde o to, že ve skutečnosti nedokážeme ztratit váhu, ať už je to příliš pomalu nebo vůbec, existuje několik hlavních důvodů, proč k tomu tak často dochází. 

Stres
Spojení mezi stresem a obezitou je stále více potvrzováno ve vědeckém výzkumu a je to jeden z hlavních důvodů, proč lidé nemohou zhubnout. Když jsme ve stresu, neustále jsme pod zátěží stresového hormonu adrenalinu, který připravuje naše tělo k boji nebo útěku před útokem. Zásobování krví je pak odkloněno od procesů, jako je zásobování svalů a způsobuje, že tělo používá glukózu jako palivo, ne však tělesný tuk. Když se stres prodlužuje, tělo začne vytvářet další stresový hormon zvaný kortizol, který degraduje svalovou hmotu a následně zpomaluje metabolismus.

Pokaždé když si všimnete svého stresu, zastavte a správně dýchejte. Diafragmatické dýchání je nejlepší pro snížení hladiny stresu, kdy se pomalu dýchá, aby se vaše břicho - ne hrudník - rozšířilo při dechu. 

Pohlavní hormony
Úrovně progesteronu u žen v období periody klesá, což zapříčiňuje sekundárně zhoršené podmínky pro hubnutí. Tento hormon je látka proti úzkosti a diuretikum, které nám umožňuje zbavit se přebytečné tekutiny. Stav nízkého progesteronu může vést k touze po cukru ve snaze uklidnit se, a může také ovlivnit motivaci k výkonu.

Vysoký inzulin
Inzulín je hormon vytvářený v naší slinivce břišní, který pomáhá tělu přemístit cukry z potravy do buněk našeho těla. Přenáší glukózu nejprve do jater a pak do svalů, kde je uložena jako glykogen, který se používá jako energie. Jestliže máte ve stravě přebytek cukrů, organismus přemění cukr do tukových buněk a tento tuk uloží v těle.

Jíst rafinované sacharidy potraviny a cukry může vést k přebytku inzulínu, protože způsobují ostré špičky cukru v krvi a tělo nestačí cukr zpracovat jako glykogen, tím pádem se většina ukládá do tuků.

Adrenalin také zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokud jste se právě najedli a dostanete se do stresu (ať již partnerského či pracovního), vaše produkce adrenalinu se zvyšuje, protože si vaše tělo myslí, že je zde nebezpečí a proto hladina cukru v krvi stoupá. Takže ještě jednou je třeba vytvořit více inzulínu, aby se přebytečná glukóza dostala z krve, což vede k většímu ukládání tuku.

Pokud jste strávili měsíce, kdy jste se věnovali cvičení a zdravému jídlu bez jakýchkoli výsledků, nechte si testovat hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu v krvi.

Stres, pohlavní hormony a vysoký inzulin mohou jako základní faktory přispět ke zvýšení tělesné hmotnosti. O dalších faktorech se dočtete dále.

Máte hormonální nerovnováhu
Různé hormony mohou změnit metabolické funkce vašeho těla. Hormonální nerovnováha způsobuje rychlý nárůst extra hmotnosti vašeho těla. Jedněmi z hlavních hormonů působících na hmotnost jsou hormony štítné žlázy.

Štítná žláza je hlavní regulační žláza, je důležitá pro metabolická funkce a pro spalování kalorií. Takže v klidu byste měli spalovat určitý počet kalorií, ale pokud vaše štítná žláza nefunguje, spalujete méně a méně. Je to hlavní regulační žláza celého systému vašeho těla, ale zejména reguluje hubnutí a přibírání.

Některé způsoby, jak můžete ovládat své hormony jsou cvičení, dobrá nálada, dobré spánkové návyky a správné stravovací návyky - zejména vyhnout se škrobnatým potravinám, které se přeměňují na cukr, což může způsobit hormonální nerovnováhu a přibývání na váze. Získávejte tedy sacharidy z potravin, jako je zelenina a ovoce, a ujistěte se, že vaše jídla obsahují bílkoviny, jako je libové maso, ryby, vejce nebo luštěniny dohromady s nějakým tukem, jako je avokádo, ořechy, semena, olivové oleje a olivy, protože tato kombinace může zpomalit uvolňování glukózy do krve, což vyžaduje méně inzulínu.

To je také důvod, proč trocha másla na chlebu může pomoci zpomalit rychlost, kterou glukóza z chleba je vstřebávána do krve.

Nervový systém
Naše mozky a nervy jsou určeny pro přežití v těžkých časech a mohou tak narušit způsob, jak naše těla spalují tuk. Autonomní nervový systém (sympatikus a parasympatikus) je součástí našeho mozku, který není pod naším vědomým ovládáním, a funguje tedy na pozadí všeho. Reguluje srdeční frekvenci, frekvenci dýchání, regulaci teploty a imunitní a hormonální systémy.

Autonomní nervový systém má dvě části - sympatický nervový systém pro stav bojuj nebo uteč, a parasympatický nervový systém, který aktivuje odpočinek a opravu organismu.

Oba tyto systémy by měly fungovat v rovnováze - ale u většiny z nás to tak není. Většina lidí existuje ve stavu dominance sympatiku, což znamená, že jsme neustále ve stresu (připraveni ve stavu bojuj), což způsobuje přetížení adrenalinu vedoucího k tomu, že tělo používá pouze glukózu jako palivo a ne tělesný tuk.

Parasympatikus na druhé straně pomáhá obnovit klid, rovnováhu a funkce jako je trávení, které trpí během stresových období a je regenerováno odpočinkem a relaxací. 

Vyzkoušejte týdenní regenerační praxi nějakého druhu, jedním z nejlepších způsobů aktivace parasympatiku je prodloužení výdechu (jógový dech nebo také dech ve stylu 4-7-8) a Tai-Chi, jógu nebo pilates, které vám při aktivaci parasympatiku pomohou.

Metoda 4-7-8 spočívá v tom, že provedete pomalý nádech při počítání do čtyř, poté zadržíte dech s počítáním do sedmi a nakonec vydechujete pomalu dokud nenapočítáte do osmi. Toto provádějte po probuzení a před spaním vždy 10-20 krát, kdy tato technika je okamžitě uklidňující.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt