Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

MCT olej - zdroj energie pro mozek i tělo

IMG_5197

V poslední době se stále častěji mluví o MCT oleji a o tom, jak byste jej měli zařadit do jídelníčku. Možná si říkáte, co to přesně je a proč ho vyzkoušet? Než si ho jednoduše přidáte do nákupního košíku, pojďme se podívat na to, jak by se tento oblíbený produkt mohl stát cennou součástí vašeho každodenního stravování.

Co je MCT olej?

Všechny tuky se skládají z řady mastných kyselin, které se navzájem spojují v řetězci. Tyto řetězce mohou být dlouhé, střední nebo krátké a při pokojové teplotě určují, jestli tuk bude mít pevné nebo kapalné skupenství. Vzhledem k tomu, že každý z nich má určité vlastnosti a výhody, hledali vědci ty nejlepších s prokazatelnými přínosy pro zdraví, které by bylo vhodné zahrnout do stravy. Jako jeden z nejlepších zdrojů energie pro tělo vyšly triglyceridy se středním řetězcem - tzv. MCT.

 

MCT olej tělo rychle vstřebá a působí jako okamžitý zdroj energie. Aktivuje tělesné orgány a systémy, které v danou chvíli vyžadují nejvíce energii, jako jsou svaly a imunitní systém. Při rychlé absorpci mohou být MCT tuky také odeslány přímo ze střev do jater, kde jsou přeměněny na ketony. Tyto ketony dokáží projít hematoencefalickou bariérou, která chrání mozek, a slouží jako zdroj energie pro mozkové buňky.

Z čeho se MCT olej získává?

Mezi rostlinné zdroje triglyceridů se středně dlouhým řetězcem patří kokosové oleje a oleje z palmových jader. Kvůli ochraně životního prostředí a s ohledem na udržitelnost, najdete u nás na e-shopu MCT tuky získané z kokosového oleje. Tento rostlinný olej se skládá z 90 % nasycených tuků, 5 - 8 % mono-nenasycené kyseliny olejové (omega 9) a asi 1 % polynenasycené kyseliny linolové (omega 6). O rozruch kolem kokosového olej se postaral právě vysoký obsah nasycených tuků. Tyto nasycené tuky nebo-li triglyceridy, jsou rozděleny do skupin podle délky uhlíkových řetězců. Kokosový olej obsahuje osm různých typů triglyceridů z kategorie s dlouhým nebo středním řetězcem.

  • Triglyceridy s dlouhým řetězcem: kyselina arachidová (C20), kyselina stearová (C18), kyselina palmitová (C16), kyselina myristová C14)
  • Triglyceridy se středním řetězcem: kyselina laurová (C12), kyselina kapronová (C10), kyselina kaprylová (C8), kyselina kaprová (C6)

Tyto dvě skupiny triglyceridů se v těle chovají zcela odlišně. Triglyceridy s dlouhým řetězcem jsou považovány za problematičtější pro naše zdraví. Ukládají se v těle jako tuk, což přispívá k přibývání na váze a zvyšují se tak rizika spojená s obezitou.

Triglyceridy se středním řetězcem mají tendenci obcházet trávení, absorbují se přímo do krevního řečiště a rychle se dostanou do jater, kde se snadno metabolizují na ketony. Buňky těla obvykle spalují glukózu (cukr) jako zdroj paliva k výrobě energie. Když však hladina glukózy klesne, jsou jako okamžitý alternativní zdroj paliva pro buněčnou energii využívány ketony. Z tohoto důvodu se kokosový olej stal oblíbeným mezi sportovci, kulturisty a těmi, kteří dodržují aktivní životní styl. Vzhledem k tomu, že svět vědy prohloubil naše chápání triglyceridů se středním řetězcem, byl tento trend rychle nahrazen mnohem větší poptávkou po MCT oleji, který je mnohem vhodnější jako podpora při hubnutí, ketóze a jako zdroj energie.

Kopie návrhu Bez názvu

MCT olej jako všestranný pomocník v kuchyni

MCT olej je při pokojové teplotě kapalný a má vysoký kouřový bod (160°C). Díky těmto vlastnostem ho můžete využít ve vašich každodenních receptech, nebo přidat do ranní kávy, čaje, smoothie, dresinků a omáček. Olej je bez chuti a bez zápachu. Můžete ho přidat jednoduše kamkoli se rozhodnete. Tady je malá inspirace.

Low carb banánový chlebík

Ingredience:

4 vyzrálé banány

4 vejce

½ hrnku kokosové mouky

½ hrnku ořechového másla

4 lžíce True MCT nebo jiného MCT oleje

1 lžíce vanilkového extraktu

1 lžička skořice

1 lžička sody bikarbony

1 lžička prášku do pečiva

špetka soli

podle chuti můžete přidat nasekané ořechy, kousky čokolády

Postup:

Troubu předehřejte na 160°C. Smíchejte kokosovou mouku, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Banány oloupejte a ve velké misce rozmačkejte vidličkou.Přidejte k nim rozšlehaná vejce, ořechové máslo, MCT olej, vanilkový extrakt a dobře promíchejte.

Po troškách jemně přimíchejte suché přísady k mokrým, míchejte dokud se směs nespojí. Těsto nalijte do vymazané nebo papírem na pečení vyložené formy. Na vrch můžete podle chuti přidat nasekané ořechy, kousky čokolády nebo nakrájený banán. Pečte po dobu cca 30 minut. Upečený chlebík je na dotek pružný. Před krájením nechte vychladnout.

Návrh bez názvu (7)

 

Autor článku: Ing. Martina Bartošová

Zdroj:

https://ancientandbrave.earth/blogs/news/what-is-mct-oil

https://ancientandbrave.earth/blogs/news/how-use-mct-oil

https://ancientandbrave.earth/blogs/news/cooking-mct-oil-recipes

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt