Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Přírodní cesta pro zdravé zažívání a trávení

Na cestě za zdravým zažíváním a trávením mohou pomoci přírodní extrakty.

Občasné zažívací problémy jsou častou stížností a existuje několik možných příčin, od stravy po stres. Příznaky často ustupují samy od sebe, ale některé doplňky stravy mohou nepohodlí zmírnit.

Léky nebo nesnášenlivost potravin mohou také způsobit pravidelné zažívací potíže. Domácí léky mohou pomoci zlepšit trávení v krátkodobém horizontu. Trvalé zlepšování může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu. Tělesnému trávení může také pomoci pomalé stravování a relaxace před jídlem a po jídle. Konzumace více vlákniny, probiotik a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může vést k trvalejší úlevě od příznaků zažívacích potíží.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky, které mohou zlepšit zdraví trávicího ústrojí, pokud jsou užívány jako doplňky stravy. Tyto zdravé bakterie pomáhají při trávení tím, že štěpí nestravitelná vlákna, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání. Kromě toho mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu.

Probiotika se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí, kimchi a miso, a také v jogurtech, které mají živé a aktivní kultury.

Jsou také k dispozici ve formě tobolek. Dobrý obecný probiotický doplněk bude obsahovat směs kmenů včetně Lactobacillus a Bifidobacterium.

VLÁKNINA

Je všeobecně známo, že vláknina je prospěšná pro dobré trávení. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá přidávat objem do stolice. Nerozpustná vláknina funguje jako obří zubní kartáček, který navíc pomáhá trávicímu traktu udržet vše v pohybu. 

Rozpustná vláknina se nachází v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco zelenina, celá zrna a pšeničné otruby jsou dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny. 

Prebiotika jsou dalším typem vlákniny, které živí vaše zdravé střevní bakterie. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem této vlákniny snižuje riziko zánětlivých střev. Prebiotika se vyskytují v mnoha druzích ovoce, zeleniny a zrn. 

MÁTOVÝ OLEJ

Máta peprná je jednou z nejklasičtějších vůní všech dob. Ale tato neuvěřitelně opojná vůně má více účinků než jen pro smyslové potěšení - ve skutečnosti je máta velmi zdravá rostlina s více možnostmi, než si dokážete představit.

Peppermintový olej lze zakoupit jako kadidlo, které vám dodá příjemnou vůni do vašeho domova nebo kanceláře, nebo ho lze zakoupit jako olej pro potravinářské účely. I když si možná nebudete myslet, že byste do mnoha potravin přidali pepermintový olej, možná svůj názor budete chtít přehodnotit.

Olej z máty peprné je jedním z nejvíce doporučovaných přírodních způsobů harmonizace trávení. Bylo zjištěno, že dokonce jen „šňupání“ máty peprné napomáhá příznakům, ale požití oleje nebo kapslí oleje může pomoci mnohem efektivněji. Peppermintový čaj je další populární možností, i když není tak silný jako samotný olej. Jen nepatrná kapka oleje v horké vodě s citronem a zázvorem je silnou přírodní terapií pro narušené trávení.

Ujistěte se, že si koupíte 100% čistý, potravinářský éterický olej, nejlépe organický, pro nejbezpečnější variantu. V seznamu ingrediencí byste měli vyhledat botanický název, který zajistí, že je stoprocentně čistý a odvozený od skutečné máty peprné. Složka (botanický název) by měla být: Mentha piperita.  

Máta peprná je jedním z přírodních léčitelů syndromu dráždivého tračníku.

TRÁVÍCÍ ENZYMY

Enzymy jsou bílkoviny, které vaše tělo produkuje, aby katalyzovaly specifické chemické reakce. Vaše slinivka, žaludek a slinné žlázy uvolňují všechny enzymy, které pomáhají rozkládat jídlo na živiny, které vaše tělo dokáže absorbovat. Enzymy také chrání vaše střevo tím, že odbourávají zánětlivé sloučeniny, jako jsou lektiny, které přispívají k propustnosti střev.

Různé enzymy pracují na trávení různých sloučenin ve vaší stravě, jako jsou aminokyseliny nebo cukry. Například enzym laktáza je nutný pro trávení laktózových cukrů. Protože většina dospělých již neprodukuje laktázu, mnoho lidí nemůže mléčné výrobky trávit.

Enzymatické doplňky mohou být seskupeny do tří kategorií podle jejich zdroje: živočišné, rostlinné nebo z hub. Fungální enzymy jsou silnou, dostupnou a širokospektrální variantou. Protože jsou tyto enzymy získávány z hub, mohou mít nepříznivé účinky na lidi s extrémní citlivostí na houby.

Enzymy získané ze zvířat (obvykle pankreatické produkty z prasat) jsou širokospektrální, silné a nejvíce podobné našim vlastním enzymům, ale mají sklon být dražší a méně stabilní při skladování a mohou být obtížné pro lidi s citlivějším imunitním systémem.

Konečně, rostlinné enzymy, jako je bromelain nebo papain, mají tendenci být omezenější a méně účinné, ale jsou dostupné a stabilní při skladování.

Trávicí enzymy jsou mocným nástrojem pro okamžité zmírnění problémů, ale nakonec řešení pochází z identifikace zdrojů zánětu a stresu. 

Betain

Betain je přirozeně se vyskytující aminokyselinová sloučenina známá také jako trimethylglycin nebo TMG. Betain je neesenciální živina, která se vyskytuje v mnoha zdrojích potravy, včetně cukrové řepy, pšeničných otrub, žitného zrna, špenátu, quinoi, hnědé rýže, sladkých brambor, krůtího prsa, hovězího, telecího masa a některých mořských plodů, jako jsou krevety. Původně byl objeven v řepě, odkud je odvozen název betain.

Aby bylo možné trávit jídlo, musí mít váš žaludek dostatečnou hladinu kyseliny. Bez dostatečného množství kyselin se jídlo, které jíte, nebude úplně rozkládat, což znamená, že nebudete schopni absorbovat všechny živiny poskytované vaší potravou. V důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny vést k nutričním nedostatkům 

Kyselina, která v trávicím procesu nese největší pracovní zátěž, je kyselina chlorovodíková nebo HCl. Bez dostatečného množství HCl v žaludku budete trpět zažívací dysfunkcí. Naštěstí existuje sloučenina betainu, která se často používá k podpoře tohoto zažívacího problému. Betain hydrochlorid je sloučenina, která se skládá z betainu a hydrochloridu a přirozeně se vyskytuje v řepě. Nejoblíbenějším složením betainových doplňků je betainový HCl. Když je betaine HC1 (hydrochlorid) užíván jako doplněk k trávení, podporuje tvorbu další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení. Pomáhá při vstřebávání B12, vápníku, železa a bílkovin. Předpokládá se také, že zabrání nadměrné produkci plísní a bakterií tím, že zajistí, že budete mít dostatečné množství kyseliny, abyste je zabili. Lidé, kteří trpí kandidou (přerůstáním kvasinek), mají často nízkou hladinu žaludeční kyseliny.

Nejrozsáhlejším zkoumaným přínosem betainu pro zdraví je jeho kardiovaskulární účinek. Primární způsob, jakým může betain chránit zdraví srdce, je snížení hladiny aminokyseliny homocysteinu v krevním řečišti. Dělá to tím, že spojuje molekulu homocysteinu s jednou ze svých methylových skupin; to ji zase promění v neškodnou látku zvanou methionin. Zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou ucpat tepny vytvořením arteriálního plaku, což může přispět ke kardiovaskulárním zdravotním problémům.  

EXTRAKT Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Pampeliška se tradičně používá ke stimulaci funkce jater, ledvin a žlučníku. Pampeliška je také bohatá na mikroživiny, jako je draslík, vápník a vitamíny A a C.

Pampeliškový extrakt můžete užívat před jídlem, protože stimuluje chuť k jídlu a trávení. Hořčiny v pampelišce aktivují chuťové buňky a stimulují produkci enzymů a tok žluči. To podporuje trávení a lepší vstřebávání živin. V čínské medicíně je kořen pampelišky používán jako tonikum. Žluč je nezbytná pro trávicí proces a pro vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích. Pití kořenového čaje pampelišky má také mírné projímavé účinky.

Kořen pampelišky má dlouhou historii použití ke zlepšení schopnosti jater detoxikovat. Mnoho odpadních produktů je vylučováno z těla žlučí a jak jsme již zmínili, kořen pampelišky může stimulovat tok žluči. 

 

Extrakt z grapefruitových semínek obsahuje silné antimikrobiální látky a účastní se tak podpory pro zdravé trávení.

EXTRAKT Z GRAPEFRUITOVÝCH SEMÍNEK

Extrakt z grapefruitových jadérek má několik výhod pro zdraví, pokud je užíván jako doplněk.

Extrakt obsahuje silné antimikrobiální látky. Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje silné sloučeniny, které mohou usmrtit více než 60 druhů bakterií a kvasinek a pomáhá tak udržovat mikrobiologickou rovnováhu v těle.

Extrakt ničí bakterie tím, že rozkládá jejich vnější membrány, což způsobí jejich prasknutí po pouhých 15 minutách expozice extraktu. Zabíjí také kvasinkové buňky způsobením apoptózy, což je proces, při kterém se buňky samy ničí.

Extrakt z grapefruitových je bohatý na éterické oleje, vitamín E, flavonoidy a polyfenoly - všechny tyto látky působí ve vašem těle jako antioxidanty. Ve velmi vysokých koncentracích se v semenech grapefruitu nachází polyfenol naringin, který dává grapefruitu jeho hořkou chuť.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt