Vítáme Vás! Na veškeré objednávky máme dopravu ZDARMA!

Přírodní cesta pro zdravé zažívání a trávení

Na cestě za zdravým zažíváním a trávením mohou pomoci přírodní extrakty.

Každý má příležitostné zažívací symptomy, jako je žaludeční nevolnost, nadýmání, plynatost, pálení žáhy, zácpa nebo průjem. Pokud se však tyto příznaky objevují často, mohou způsobit vážné narušení vašeho života. Naštěstí mohou mít změny stravovacích návyků a životního stylu pozitivní vliv na naše zdraví střev.

Občasné zažívací problémy jsou častou stížností a existuje několik možných příčin, od stravy po stres. Příznaky často ustupují samy od sebe, ale některé jednoduché opravné doplňky stravy mohou nepohodlí zmírnit.

Léky nebo nesnášenlivost potravin mohou také způsobit pravidelné zažívací potíže. Domácí léky mohou pomoci zlepšit trávení v krátkodobém horizontu. Trvalé zlepšování může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu. Tělesnému trávení může také pomoci pomalé stravování a relaxace před jídlem a po jídle. Konzumace více vlákniny, probiotik a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může vést k trvalejší úlevě od příznaků zažívacích potíží.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky, které mohou zlepšit zdraví trávicího ústrojí, pokud jsou užívány jako doplňky stravy. Tyto zdravé bakterie pomáhají při trávení tím, že štěpí nestravitelná vlákna, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání. Kromě toho mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu.

Probiotika se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí, kimchi a miso, a také v jogurtech, které mají živé a aktivní kultury.

Jsou také k dispozici ve formě tobolek. Dobrý obecný probiotický doplněk bude obsahovat směs kmenů včetně Lactobacillus a Bifidobacterium.

VLÁKNINA

Je všeobecně známo, že vláknina je prospěšná pro dobré trávení. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá přidávat objem do stolice. Nerozpustná vláknina funguje jako obří zubní kartáček, který navíc pomáhá trávicímu traktu udržet vše v pohybu. 

Rozpustná vláknina se nachází v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco zelenina, celá zrna a pšeničné otruby jsou dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny. Strava s vysokým obsahem vlákniny byla spojena se sníženým rizikem zažívacích podmínek, včetně vředů, refluxu, hemeroidů a divertikulitidy.

Prebiotika jsou dalším typem vlákniny, které živí vaše zdravé střevní bakterie. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem této vlákniny snižuje riziko zánětlivých střev. Prebiotika se vyskytují v mnoha druzích ovoce, zeleniny a zrn. 

MÁTOVÝ OLEJ

Máta peprná je jednou z nejklasičtějších vůní všech dob. Ale tato neuvěřitelně opojná vůně má více účinků než jen pro smyslové potěšení - ve skutečnosti je máta velmi zdravá rostlina s více možnostmi, než si dokážete představit.

Peppermintový olej lze zakoupit jako kadidlo, které vám dodá příjemnou vůni do vašeho domova nebo kanceláře, nebo ho lze zakoupit jako olej pro potravinářské účely. I když si možná nebudete myslet, že byste do mnoha potravin přidali pepermintový olej, možná svůj názor budete chtít přehodnotit.

Olej z máty peprné je jedním z nejvíce doporučovaných přírodních způsobů léčby symptomů IBS (syndrom dráždivého tračníku), jako je špatné trávení, plynatost, nadýmání, bolest a nepravidelné zažívání. Máta peprná navíc potlačuje stres, což přirozeně snižuje symptomy IBS. IBS způsobuje zmatek ve střevech během stresu, protože nervový systém a trávicí systém vzájemně zaměnitelně spolupracují. Bylo zjištěno, že dokonce jen „šňupání“ máty peprné máty napomáhá příznakům, ale požití oleje nebo kapslí oleje může pomoci mnohem efektivněji. Peppermintový čaj je další populární možností, i když není tak silný jako samotný olej. Jen nepatrná kapka oleje v horké vodě s citronem a zázvorem je silnou přírodní terapií pro narušené trávení.

Peppermintový olej spolu s kmínem, fenyklem a pelyňkovým olejem byly shledány třikrát účinnější než populární léky používaná k léčbě poruchy zvané dyspepsie. Olej máty peprné působí tak, že omezuje křeče, žaludeční kyselinu a zmírňuje bolesti spojené se špatným trávením. Před dalším jídlem zkuste vypít trochu vody zředěné kapkou máty peprné. Nebo se rozhodněte pro horký šálek čaje máty peprné s jídlem, což je ještě účinnější způsob.

Bylo také zjištěno, že olej máty peprné ošetřuje různé stavy včetně: úzkosti, zlepšení mentálního soustředění, nachlazení, bolestí svalů a dokonce i bolestí hlavy.

Ujistěte se, že si koupíte 100% čistý, potravinářský éterický olej, nejlépe organický, pro nejbezpečnější variantu. V seznamu ingrediencí byste měli vyhledat botanický název, který zajistí, že je stoprocentně čistý a odvozený od skutečné máty peprné. Složka (botanický název) by měla být: Mentha piperita.  

Máta peprná je jedním z přírodních léčitelů syndromu dráždivého tračníku.

TRÁVÍCÍ ENZYMY

Enzymy jsou bílkoviny, které vaše tělo produkuje, aby katalyzovaly specifické chemické reakce. Vaše slinivka, žaludek a slinné žlázy uvolňují všechny enzymy, které pomáhají rozkládat jídlo na živiny, které vaše tělo dokáže absorbovat. Enzymy také chrání vaše střevo tím, že odbourávají zánětlivé sloučeniny, jako jsou lektiny, které přispívají k prosakování střev.

Různé enzymy pracují na trávení různých sloučenin ve vaší stravě, jako jsou aminokyseliny nebo cukry. Například enzym laktáza je nutný pro trávení laktózových cukrů. Protože většina dospělých již neprodukuje laktázu, mnoho lidí nemůže mléčné výrobky trávit.

Trávicí enzymy jsou nezbytné pro rozklad potravin, které jíte, na surové stavební bloky, které podporují vaše tělo. Zácpa, malabsorpce nebo potíže s přechodem na novou stravu mohou být příznaky nedostatečných enzymů.

Enzymatické doplňky mohou být seskupeny do tří kategorií podle jejich zdroje: živočišné, rostlinné nebo z hub. Fungální enzymy jsou silnou, dostupnou a širokospektrální variantou. Protože jsou tyto enzymy získávány z hub, mohou mít nepříznivé účinky na lidi s extrémní citlivostí na houby.

Enzymy získané ze zvířat (obvykle pankreatické produkty z prasat) jsou širokospektrální, silné a nejvíce podobné našim vlastním enzymům, ale mají sklon být dražší a méně stabilní při skladování a mohou být obtížné pro lidi s citlivějším imunitním systémem.

Konečně, rostlinné enzymy, jako je bromelain nebo papain, mají tendenci být omezenější a méně účinné, ale jsou dostupné a stabilní při skladování.

Trávicí enzymy jsou mocným nástrojem pro okamžité zmírnění problémů, ale nakonec řešení pochází z identifikace zdrojů zánětu a stresu. 

Betain

Betain je přirozeně se vyskytující aminokyselinová sloučenina známá také jako trimethylglycin nebo TMG. Betain je neesenciální živina, která se vyskytuje v mnoha zdrojích potravy, včetně cukrové řepy, pšeničných otrub, žitného zrna, špenátu, quinoi, hnědé rýže, sladkých brambor, krůtího prsa, hovězího, telecího masa a některých mořských plodů, jako jsou krevety. Původně byl objeven v řepě, odkud je odvozen název betain.

Výhody betainu pro zdraví jsou četné. Důkazy stále více ukazují, že betain je rozhodující živinou při ochraně a zlepšování funkce vnitřních orgánů a zlepšování metrik vaskulárního rizika. Může také pomoci s trávicí funkcí, zdravím srdce, funkcí jater a detoxikací, ztrátou tuku a zlepšením svalové hmoty.

Aby bylo možné trávit jídlo, musí mít váš žaludek dostatečnou hladinu kyseliny. Bez dostatečného množství kyselin se jídlo, které jíte, nebude úplně rozkládat, což znamená, že nebudete schopni absorbovat všechny živiny poskytované vaší potravou. V důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny vést k nutričním nedostatkům, které mohou zase vést ke zvýšenému riziku vzniku řady zdravotních a hormonálních problémů. 

Kyselina, která v trávicím procesu nese největší pracovní zátěž, je kyselina chlorovodíková nebo HCl. Bez dostatečného množství HCl v žaludku budete trpět zažívací dysfunkcí. Naštěstí existuje sloučenina betainu, která se často používá k podpoře tohoto zažívacího problému. Betain hydrochlorid je sloučenina, která se skládá z betainu a hydrochloridu a přirozeně se vyskytuje v řepě. Nejoblíbenějším složením betainových doplňků je betainový HCl. Když je betaine HC1 (hydrochlorid) užíván jako doplněk k trávení, podporuje tvorbu další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení. Pomáhá při vstřebávání B12, vápníku, železa a bílkovin. Předpokládá se také, že zabrání nadměrné produkci plísní a bakterií tím, že zajistí, že budete mít dostatečné množství kyseliny, abyste je zabili. Lidé, kteří trpí kandidou (přerůstáním kvasinek), mají často nízkou hladinu žaludeční kyseliny.

Nejrozsáhlejším zkoumaným přínosem betainu pro zdraví je jeho kardiovaskulární účinek. Primární způsob, jakým může betain chránit zdraví srdce, je snížení hladiny aminokyseliny homocysteinu v krevním řečišti. Dělá to tím, že spojuje molekulu homocysteinu s jednou ze svých methylových skupin; to ji zase promění v neškodnou látku zvanou methionin. Zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou ucpat tepny vytvořením arteriálního plaku, což může přispět ke kardiovaskulárním zdravotním problémům.  

Betain může také podporovat zdravou funkci jater a detoxikaci jater. Existuje mnoho příčin, které mohou mít za následek nadměrné hromadění mastných kyselin v játrech. Betain může pomoci rozkládat mastné kyseliny v játrech, a také se ukázalo, že pomáhá lidem při zotavování se z poškození jater. Navíc existují důkazy, které naznačují, že betain může chránit játra před hepatotoxiny, jako je chlorid uhličitý a ethanol.  

MAHÓNIE CESMÍNOLISTÁ

Kořen a kořenový kmen (oddenek) mahónie cesmínolisté se používají k výrobě léků.

Mahónie cesmínolisté se používá na žaludeční vředy, gastroezofageální refluxní chorobu (GERD), žaludeční nevolnost, jako hořké tonikum, k léčbě infekcí a k čištění střev. 

Mahónie cesmínolisté se také aplikuje na kůži pro kožní onemocnění zvané psoriáza a jako dezinfekční prostředek.

Chemikálie v této rostlině mohou pomáhat v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím.

KELP

Jako doplněk se řasa kelp používá jako přírodní zdroj jódu. Kelp může zlepšit smyslové receptory. Může také podporovat zdravé nehty a krevní cévy, napomáhá trávení a odstraňuje zácpu. Může také snížit vypadávání vlasů a pomoci s regulací hmotnosti. Kelp může léčit gastrointestinální vředy. Tvrdí se také, že snižuje riziko rakoviny prsu.

LNĚNÉ SEMÍNKO

Většina odborníků na výživu doporučuje mleté ​​celé lněné semínko, protože základní forma se snáze tráví. Celé lněné semínko může projít střevem nestrávené, což znamená, že nezískáte všechny výhody, které má mleté semínko.

Přínosy lněného semínka pro zdraví pramení ze skutečnosti, že má vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin a také fytochemikálie zvané lignany. Jedna polévková lžíce (7 gramů) mletého ​​lněného semínka obsahuje 2 gramy polynenasycených mastných kyselin (včetně omega 3), 2 gramy vlákniny a 37 kalorií. 

Lněné semínko se běžně používá ke zlepšení zdraví trávicího ústrojí nebo ke zmírnění zácpy. Lněné semínko může také pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu v krvi a hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což může pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Tipy pro zařazení lněného semínka do vaší stravy:

  • Přidejte lžíci mleté ​​lněné semínka do své teplé nebo studené cereálie.
  • Při výrobě sendviče přidejte lžičku mletého ​​lněného semínka na majonézu nebo hořčici.
  • Lžíci lněného semínka smíchejte do kelímku s jogurtem.
  • Lněné semínko použijte na sušenky, vdolky a jiné pečivo.

Pro ideální stravitelnost nechte lněné semínko odmočit v čisté vodě (nejlépe přes noc) a pak jej konzumujte. Takto získáte maximální množství živin i benefitů.

Stejně jako jiné zdroje vlákniny by se lněná semena měla užívat se spoustou vody nebo jiných tekutin. Lněné semínko by nemělo být užíváno současně s perorálními léky. 

EXTRAKT Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Pampeliška se tradičně používá ke stimulaci funkce jater, ledvin a žlučníku. Pampeliška se používá k úlevě od zácpy, pro lepší trávení, proti zánětu a pro odstraňování vody z těla. Pampeliška je také bohatá na mikroživiny, jako je draslík, vápník a vitamíny A a C.

Pampeliškový extrakt můžete užívat před jídlem, protože stimuluje chuť k jídlu a trávení. Hořčiny v pampelišce aktivují chuťové buňky a stimulují produkci enzymů a tok žluči. To podporuje trávení a lepší vstřebávání živin. Pampeliškový kořen může uvolnit plynatost a špatné trávení v důsledku přetížených jater. V čínské medicíně je kořen pampelišky používán jako tonikum. Žluč je nezbytná pro trávicí proces a pro vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích. Pití kořenového čaje pampelišky má také mírné projímavé účinky.

Kořen pampelišky má dlouhou historii použití ke zlepšení schopnosti jater detoxikovat. Mnoho odpadních produktů je vylučováno z těla žlučí a jak jsme již zmínili, kořen pampelišky může stimulovat tok žluči. Jako čistič krve nebo detoxikátor může kořen pampelišky pomáhat při léčbě zánětlivých stavů, jako je ekzém, akné a artritida. 

KURKUMIN

Extrakt z kurkumy (kurkumin) se používá k léčbě stavů, včetně nachlazení, zažívacích potíží a infekcí. Kurkumin je protizánětlivá sloučenina, kterou obsahuje kořen kurkumy.

Kurkuma přitahuje pozornost pro svůj potenciál ke zmírnění symptomů IBS. IBS je běžná porucha zažívacího systému, která způsobuje příznaky, jako jsou křeče v žaludku, průjem a zácpa. Příčina IBS není známa a v současné době nejsou k dispozici žádné léky. Příznaky IBS jsou obvykle zvládány pomocí různých pomocných léků a změnou životního stylu, která zahrnuje také změny ve stravě. Zahrnutí kurkumy do stravy je vhodné ke zvládnutí symptomů IBS. 

Extrakt z grapefruitových semínek obsahuje silné antimikrobiální látky a účastní se tak podpory pro zdravé trávení.

EXTRAKT Z GRAPEFRUITOVÝCH SEMÍNEK

Extrakt z grapefruitových jadérek má několik výhod pro zdraví, pokud je užíván jako doplněk.

Extrakt obsahuje silné antimikrobiální látky. Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje silné sloučeniny, které mohou usmrtit více než 60 druhů bakterií a kvasinek a může být dokonce stejně účinný jako některá běžně předepisovaná lokální antimykotika a antibakteriální léčiva, jako je nystatin.

Extrakt ničí bakterie tím, že rozkládá jejich vnější membrány, což způsobí jejich prasknutí po pouhých 15 minutách expozice extraktu. Zabíjí také kvasinkové buňky způsobením apoptózy, což je proces, při kterém se buňky samy ničí.

Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje mnoho silných antioxidantů, které mohou chránit vaše tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Oxidační poškození bylo spojeno s mnoha chronickými nemocemi, včetně srdečních chorob a cukrovkou.

Grapefruitový extrakt je bohatý na éterické oleje, vitamín E, flavonoidy a polyfenoly - všechny tyto látky působí ve vašem těle jako antioxidanty. Ve velmi vysokých koncentracích se v semenech grapefruitu nachází polyfenol naringin. Ve skutečnosti dává grapefruitu jeho hořkou chuť. Naringin má silné antioxidační schopnosti a bylo zjištěno, že chrání tkáně před radiačním poškozením.

Extrakt z grapefruitových jadérek může chránit žaludek před poškozením způsobeným alkoholem a stresem. Pravděpodobně také chrání sliznici žaludku před vředy a jinými lézemi zvýšením průtoku krve do oblasti a prevencí poškození způsobeného volnými radikály.

Tento extrakt je také schopen zabíjet bakterii H. pylori, která je považována za jednu z hlavních příčin zánětu žaludku a vředů. Předpokládá se, že antioxidanty a antimikrobiální sloučeniny v semenech grapefruitu mohou vašemu tělu také pomoci odvrátit infekční bakterie rostoucí ve vašem močovém traktu.

Vysoký cholesterol, obezita a cukrovka jsou některé z hlavních rizikových faktorů srdečních chorob, kdy extrakty z grapefruitových jadérek mohou tyto rizikové faktory zlepšit, a tak snížit šance na rozvoj srdečních chorob.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt