Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Superpotraviny - zelené zdraví pro každého - 1. díl

Zelené superpotraviny jsou skutečně bohatým zdrojem velmi důležitých a pro tělo prospěšných látek.

Pravděpodobně jste již slyšeli o superpotravinách, ale možná se ptáte, co přesně superpotraviny jsou. Superpotraviny (superfoods) jsou v podstatě potraviny velmi bohaté na živiny, které jsou považovány za zvláště prospěšné pro vaše zdraví a pohodu.

Sortiment organických superpotravin je obrovský, od zelených superpotravin až k exotickým, a superpotraviny nalezneme také v Čechách. Níže naleznete popis nejlepších zelených superpotravin.

Zelený ječmen

Zelený ječmen je plný chlorofylu, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je známo, že je přirozeným detoxikantem a může pomoci snížit krevní tlak, zánět a nespavost. Je také dokázáno, že ječmenná tráva může podporovat hubnutí. 45% jeho obsahu je tvořeno bílkovinou, což znamená, že vás udrží s pocitem plného žaludku (proto je skvělý pro hubnutí).

Studie z roku 2015 provedená univerzitou ve Švédsku naznačuje, že ječmen může snížit jak hladinu cukru v krvi, tak chuť k jídlu. Po třech dnech konzumace chleba na bázi ječmene k snídani, obědu a večeři došlo u účastníků k nárůstu střevních hormonů, které regulují metabolismus a chuť k jídlu, jakož i vzestup hormonů, které pomáhají snižovat zánět nízkého stupně. Vláknina totiž hraje roli při stimulaci dobrých střevních bakterií a spouští uvolňování důležitých hormonů.

Mladá pšenice

Jedná se konkrétně o mladé výhonky rostliny pšenice. Tyto mladé výhonky mají vysokou koncentraci železa, draslíku, aminokyselin, chlorofylu a vitamínů A, C a E. Nadšenci z pšenice prohlašují, že zažívají zvýšení energie, lepší trávení a zlepšení pokožky při pravidelné konzumaci pšeničných výhonků. Mladou pšenici můžete zakoupit například jako prášek a konzumovat ji s vodou nebo ve smoothies.

Zelený čaj Matcha

Pokud jste bezdůvodně unaveni, pak je možná čas investovat do zeleného čaje matcha. Všechny formy zeleného čaje obsahují přirozeně se vyskytující aminokyselinu zvanou L-Theanin, ale obsah je vyšší u zeleného čaje matcha a spolu s přirozeným obsahem kofeinu se jedná o stimulant, který současně zvyšuje ostražitost a zlepšuje koncentraci.

Stejně jako ostatní superfood prášky, můžete jednoduše přidat lžičku prášku matcha zeleného čaje do svého každodenního koktejlu nebo snídaně. Způsoby, jak ho jíst, jsou rozmanité, a jakmile se dostanete do rutiny užívání zeleného čaje matcha, pak si zvyknete na jeho silnou chuť a dokonce po ní začnete toužit. 

Chlorella

Chlorella je druh mikro řas, které rostou ve sladké vodě. Je nutričně bohatá a je také považována za přirozený detoxikátor. Najdete ji v mnoha detoxikačních prášcích a je známo, že pomáhá lidem, kteří potřebují podporu imunitního systému. Různé studie také uvádějí, že chlorella může pomoci s hubnutím.

Chlorella je bohatá na vitamíny A, B1, B6, B12, C a E a chlorella vám je přinese ve vysoce přirozené formě, na rozdíl od syntetických vitaminových tablet. Stejně jako u všech tmavě zelených potravin, chlorella je plná hořčíku, což je velmi prospěšné pro zlepšení hladiny cukru v krvi, udržuje také vaše srdce zdravé, a je brilantní pro relaxaci. Chlorella také obsahuje další důležité minerály, jako je draslík, železo a vápník. 

Chlorella je, jak již bylo uvedeno, velkým pomocníkem při detoxikaci a trávení. Ve světě, kde k nám přicházejí toxiny v potravinách, ovzduší, vodě, a dokonce i v kosmetických výrobcích a oděvech, je pro nás důležité, aby naše tělo dostalo přesně to, co potřebuje k detoxikaci všech těchto škodlivých látek. A chlorella navazuje toxiny, jako jsou chemikálie a těžké kovy, a vylučuje je rychle z našeho těla. Pokud jde o trávení, chlorella podporuje produkci flóry, bakterií a probiotik v našich zažívacích systémech, čímže se stává neuvěřitelnou potravou nejen pro trávení, ale i pro naše celkové zdraví.

Chlorella pomáhá také s mnoha chorobami, a to vzhledem k bohatému obsahu karotenoidů. Chcete-li získat co nejvíce z této superpotraviny, vyberte si prášek a rozmixujte jej ve smoothies. 

Spirulina

Spirulina je přírodní řasa, která je neuvěřitelně bohatá na vysoký obsah bílkovin a je také velkým zdrojem antioxidantů, vitamínů B a různých dalších živin. Obsahuje thiamin, riboflavin, niacin, folát, chlorofyl, vitamín B6, C, A, E a K. Má také zinek, aminokyseliny, hořčík a fosfor. Bylo také prokázáno, že zvyšuje počet červených krvinek u seniorů a bylo hlášeno, že pomáhá při zmírnění bolesti při artritidě.

Když se spirulina sklízí správně z nekontaminovaných rybníků, říká se, že je jedním z nejúčinnějších zdrojů živin. Spirulina je tvořena bílkovinami a esenciálními aminokyselinami a díky vysokému obsahu železa je doporučena také pro vegetariány. Vzhledem k vysokým hladinám vápníku, s více než 26ti násobkem množství než v mléku, je spirulina perfektní superpotravinou nejen pro děti a ženy, které procházejí těhotenstvím, ale i pro starší generaci.

Spirulina je velkou pomůckou pro hubnutí, pomáhá zvyšovat spalování tuků při cvičení, takže dostat spirulinu do vašeho každodenního jídelníčku je pro tělo velkou podporou. Spirulina je také spojena s pomocí při léčbě mnoha zdravotních problémů, jako jsou příznaky senné rýmy a diabetu, a je to skvělý superfood, který z těla odstraňuje stres, únavu, úzkost, depresi a PMS.

Přestože spirulina sama o sobě má pachuť získanou z vody, ze které se získává, nemusí to být překážkou při její konzumaci. Oblíbený způsob konzumace jsou snadno polykatelné tablety spiruliny. Odměnou bude zdravější imunitní systém, výkonnější mozek a lepší kognitivní funkce. Pokud ale nejste fanouškem užívání tablet, můžete se vždy vrátit k základům a přidat do své šťávy a koktejlů lžičku prášku spiruliny.

Mořské řasy by mohly být nejcennější potravinou v západním světě. Mořské řasy na sebe váží radioaktivní odpad v těle, který posléze rychle odstraní z těla. Radioaktivní odpad se může dostat do těla prostřednictvím některých lékařských testů nebo potravin, které byly vypěstovány tam, kde je kontaminována voda nebo půda. Mořské řasy na sebe také váží těžké kovy, které rovněž pomáhají odstranit z těla.

Autor článku: Ing Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt