Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

TREND: Kombucha

kombucha-pur

Kombucha je fermentovaný čaj původem z Číny nebo Japonska, který se konzumuje již tisíce let. Nejen, že má stejné výhody jako čaj, ale je také bohatá na prospěšná probiotika. Kombucha také obsahuje antioxidanty a blahodárně působí na organismus. 

Jak se dělá kombucha? 

Kombucha se vyrábí přidáním specifických kmenů bakterií, kvasinek a cukru do černého nebo zeleného čaje, pak se nechá kvasit týden nebo déle. 

Suroviny:

  • Cukr
  • Studená filtrovaná voda
  • Černý / zelený čaj (sáčky nebo list)
  • Mateřská houba - zakoupeno online, nebo z existující dávky kombuchy

Chcete-li udělat kombuchu, pak mateřská houba, čaj a cukr se ponoří do vařené vody a vše se nechá vychladnout. Směs se ponechá zakrytá, bude se kvasit až týden. Během tohoto procesu tvoří bakterie a kvasinky na povrchu kapaliny film podobný houbám. To je důvod, proč je kombucha známa také jako houbový čaj. Tento film je živá symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, a může tak být použita pro fermentaci nové kombuchy. Proces kvašení produkuje kyselinu octovou a několik jiných kyselých sloučenin, stopové hladiny alkoholu a plyny, které z kombuchy dělají sycený nápoj.

Vzniklá směs se pak nalije do vzduchotěsné nádoby a takto se uchovává ještě několik dní - čím déle, tím bude nápoj šumivější. V tomto okamžiku mohou být přidány ochucovadla, jako je koření nebo ovoce. Kombuchu můžete konzumovat v mnoha příchutích, například v příchuti zázvorové.

Největší výhody kombuchy:   

Kombucha je potenciálním zdrojem probiotik

Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, zelí, pickles, kimchi a kefír, obsahují živé mikroorganismy. Vzhledem k tomu, že kombucha je produktem fermentace, roste ve směsi velké množství bakterií. Ačkoli stále neexistuje žádný důkaz o probiotických účincích kombuchy, kombucha jistě obsahuje několik druhů bakterií kyseliny mléčné, které mohou mít probiotickou funkci.

Probiotika poskytují vašemu střevu zdravé bakterie. Tyto bakterie mohou zlepšit mnoho aspektů zdraví, hlavně v oblasti trávení. 

Kombucha může poskytnout výhody zeleného čaje

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů na planetě. To proto, že zelený čaj obsahuje mnoho bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly, které fungují jako silné antioxidanty v těle. Kombucha ze zeleného čaje obsahuje mnoho stejných rostlinných sloučenin a pravděpodobně se může pochlubit některými stejnými výhodami jako klasický zelený čaj.

Předpokládá se, že doba fermentace má vliv na antioxidační vlastnosti kombuchy, nicméně dosud existuje jen málo důkazů, které by naznačovaly významný přínos pro lidské zdraví. Obecně se má za to, že antioxidanty z potravin a nápojů jsou pro vaše zdraví lepší než antioxidační doplňky. Kombucha, zvláště když se vyrábí se zeleným čajem, má antioxidační účinky ve vašich játrech a pravidelné pití kombuchy snižuje toxicitu jater způsobenou toxickými chemikáliemi.

kombucha-pur-jemne-sycene

 

 

 

Kombucha je obecně zdravý nápoj

Kombucha je čaj s obsahem probiotik s mnoha potenciálními přínosy pro zdraví. Můžete si ji zakoupit v obchodech nebo si ji sami doma připravit, jak již bylo zmíněno. Nicméně, nezapomeňte tento nápoj připravit skutečně správně! Kontaminovaná nebo překyselená kombucha může způsobit vážné zdravotní problémy a dokonce i smrt. Domácí kombucha může obsahovat až 3% alkoholu. 

Bezpečnější možností je koupit kombuchu v obchodě nebo online. Komerční produkty jsou chutné a považovány za bezalkoholové, protože musí obsahovat méně než 0,5% alkoholu. Zkontrolujte však ingredience a snažte se vyhnout značkám s vysokým obsahem přidaného cukru.

Nesprávně připravená kombucha může mít nepříznivé účinky na zdraví. Bezpečnější variantou je koupit balenou kombuchu v obchodě. Pokud se rozhodnete vyzkoušet domácí kombuchu, ujistěte se, že je řádně připravena. Kontaminovaná kombucha může způsobit více škody než užitku. 

Obsahuje kombucha vitamíny a minerály?

Kombucha obsahuje malé množství vitamínů a minerálů, které vznikají, když kvasinky štěpí cukry, včetně vitamínů C a B vitamínů, například B1, B6 a B12.

Může kombucha pomoci s hubnutím a zlepšit zdraví střev?

Ačkoli kombucha je prospěšný nápoj pro několik nemocí týkajících se trávení, hubnutí, zdraví kostí a zánětu, není téměř žádný klinický důkaz k dispozici pro prokázání tvrzení.

Navíc, je možné, že prospěšné bakterie (probiotika) nalezené v kombuše mohou být zčásti degradovány v kyselém prostředí žaludku.

Existují vedlejší účinky pití kombuchy?

Kombucha je klasifikována jako funkční potravina, protože má potenciálně příznivý vliv na zdraví jako součást pestré a vyvážené stravy, nicméně existují určitá rizika. Kombucha se nedoporučuje pro těhotné nebo kojící ženy, ani pro ty, kteří mají oslabený imunitní systém. Je důležité zopakovat, že nebylo mnoho klinických studií, které by prokázaly bezpečnost a účinnost. Je možné, že pití příliš mnoho kombuchy může vést k nepříjemným vedlejším účinkům, jako je bolest žaludku, nevolnost a závratě. Dlouhodobá fermentace se nedoporučuje kvůli hromadění organických kyselin, které by mohly dosáhnout škodlivé úrovně při přímé spotřebě. Vždy se obraťte na svého praktického lékaře, pokud se obáváte zavést kombuchu do vaší stravy, nebo pokud po konzumaci trpíte nežádoucími vedlejšími účinky.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

kombucha-pur-ginger

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt