Ať je i Váš rok 2024 plný zdraví a lásky!

Výhody funkčního tréninku a srovnání s klasickou kulturistikou

Metodika funkčního tréninku byla poprvé byla použita funkčním fitness sportovcem Marcusem Fillym.

Metodika funkčního tréninku je neuvěřitelně účinná, pravděpodobně i více než mnoho jiných tréninkových programů pro přípravu sportovců v sezóně. Poprvé byla použita funkčním fitness sportovcem Marcusem Fillym a OPEX koučem Mikeem Lee. Šest let tréninku a soutěží v CrossFit na Marcusově těle zanechalo stopu. Jeho tělo bylo unavené a zraněné. A navzdory jeho úspěchu v CrossFit neměl žádnou motivaci pokračovat ve fitness. V srpnu 2016 Marcus právě dokončil své šesté po sobě jdoucí vystoupení jako soutěžící na CrossFit Games. Místo odpočinku a zotavení se Marcus ponořil hlouběji do svého tréninku, aby se připravil na soutěž NPGL (GRID). Brzy poté ho zasáhla katastrofa a Marcus zažil těžkou únavu nadledvinek, ztrátu energie a značné zranění v rameni. Celý atletický výkon a intenzita ho konečně dohnaly. Marcusův trenér Mike Lee uznal Marcusovu potřebu kvalitativního posunu v jeho tréninku. Mike musel vzít Marcuse, velmi pokročilého praktikanta, a přivést vše zpět k základům pohybu. Toto zaměření na základy pohybových vzorců je to, co vytvořilo metodiku školení známou jako funkční kulturistika. Přestože byl původně vytvořen jako rehabilitační nástroj pro Marcuse Fillu, stal se základem v tréninkových programech všech sportovců.

DEFINICE FUNKČNÍHO TRÉNINKU

Funkční kulturistika je tréninkový systém, který upřednostňuje kvalitu pohybu před intenzitou. Funkční trénink a kontrolované metody pohybu se používají k tomu, aby sportovcům pomohly trénovat jejich tělesné i duševní funkce. Tato metodologie je pro sportovce prospěšná, protože může zvýšit výkon. U ostatních sportovců pomáhá dobře vypadat, dobře se pohybovat a získat také duševní sílu.

Tzv. funkce sportovce se u každého člověka liší. Funkční kulturistika je nezbytným základem síly, která umožňuje jakémukoli sportovci bez ohledu na jeho cíle plnit tuto danou funkci. Schopnosti, jako je rychlost, rovnováha, mobilita, gymnastika, obratnost a koordinace, jsou řešeny v dokonalé harmonii v rámci programu funkční kulturistiky. Tyto dovednosti udržují lidská těla v rovnováze a pomáhají jim dosáhnout jejich cílů.

TŘI KROKY K ÚSPĚCHU VE FUNKČNÍ KULTURISTICE:

  1. Kvalita pohybu je důležitější než množství aplikovaného zatížení (hmotnosti) nebo intenzity práce.
  2. Buďte přítomní a uvědomujte si. Musíte dodržovat tempo, dodržovat celou škálu pohybů a opakování, setů a dodržovat správné množství odpočinku. Všechno má svůj účel.
  3. Životní styl každého, kdo se účastní funkční kulturistiky, musí být vyvážený. Vše, co se děje mimo tělocvičnu, je pro úspěch programu stejně důležité.

Funkční kulturistika je rovnováha. Způsob, jakým je trénink navržen, znamená nižší celkovou poptávku po jiných fyzických systémech. Výhodou je, že s tímto tréninkem máte více mozkové a fyzické energie, abyste mohli dělat více uvnitř i vně tělocvičny. Stále více lidí používá funkční trénink a někteří tvrdí, že je to jediný způsob, jak trénovat. Účelem tohoto článku je poskytnout lidem pochopení toho, co je funkční trénink a co dělá a nedělá.

Nejprve se podívejme na to, co vlastně funkční znamená. Pojem “funkční” obecně znamená schopnost provozu nebo fungování a schopnost plnit účel, pro který byl určen.

Na základě této definice můžete vyvodit mnoho závěrů o tom, co je tzv. funkční. V závislosti na tom, koho se zeptáte, budete s největší pravděpodobností dostávat rozmanité odpovědi na to, co je funkční trénink. Všechny lidské pohyby jsou kombinací různých funkcí. Lidský pohyb nemůže probíhat bez svalové funkce. Podle odborníků na funkční trénink používá funkční trénink sety, míče, volná závaží a plyometrická cvičení ve snaze přizpůsobovat tělo v nestabilním prostředí. Mnoho odborníků má pocit, že cvičení, která napodobují aktivity nebo specifické dovednosti, je nejúčinnějším způsobem tréninku, a to bez ohledu na cíl.

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ LIDSKOU VÝKONNOST

Jaký je nejbezpečnější, nejefektivnější a nejúčinnější způsob optimalizace lidské výkonnosti? Abyste maximalizovali lidský výkon, musíte dobře rozumět tomu, čím je výkon ovlivňován. Faktory, které hrají největší roli ve výkonu, jsou:

  • Výkon - síla a rychlost (flexibilita, mobilita a stabilita)
  • Hbitost
  • Kardiovaskulární a respirační přizpůsobivost
  • Sportovní dovednost (neuromuskulární koordinace a účinnost)
  • Genetický potenciál

Nyní se podíváme na různé faktory a určíme, které tréninkové metody přinášejí optimální výsledky. Optimálními výsledky máme na mysli největší zlepšení s nejmenším rizikem a v co nejkratším čase.

Zvýšení výkonu

Výkon lze zvýšit třemi způsoby:

  • Zvýšením síly
  • Zvýšením rychlosti
  • Zvětšením rozsahu pohybu (flexibilita)
  1. Zvýšení síly

Jaká je nejúčinnější metoda zvyšování síly a / nebo svalové tkáně? Podle odborníků trénink s vysokou intenzitou je nejproduktivnější, nejbezpečnější a nejefektivnější dostupný přístup. Jedna sada každého cvičení nemusí být však nejlepší volbou. Definice tréninku s vysokou intenzitou je: trénink k dočasnému svalovému selhání, krátký a občasný trénink, ve kterém jsou předepsány všechny proměnné na základě jednotlivců (cíle, věk, aktuální úroveň kondice, zaměření na různé typy vláken, osobní preference a minulé zkušenosti).

Účelem silového tréninku je zvýšit sílu a čistou tělesnou hmotnost, nejedná se o trénink konkrétní dovednosti nebo pohybu. Lidé trénují silový trénink z mnoha důvodů a existuje mnoho metod, které fungují. Spoustu let nechávají trenéři své sportovce provádět olympijské zdvihy, protože mají pocit, že se převedou do výkonu jejich dovedností. Nakonec se však ukázalo, že neurologický přenos dovedností není optimální, pokud není dovednost praktikována přesně. Soustřeďte se tedy spíše na zvyšování síly a čisté tělesné hmotnosti a procvičujte si své dovednosti přesně pomocí funkčního tréninku místo silového.

  1. Zvýšení rychlosti

Zvyšování rychlosti, jakou je dovednost prováděna, je dalším skvělým způsobem, jak zlepšit sílu. Rychlost je primárně předurčena genetickým uspořádáním jednotlivce. To však neznamená, že nemůžete zvýšit rychlost přesným praktikováním dovednosti. Velký důraz by se měl klást na zdokonalování techniky. Procvičením dovednosti tímto způsobem zlepšíte neuromuskulární účinnost, což povede k rychlejšímu a přesnějšímu výkonu.

  1. Zvětšení rozsahu pohybu a flexibilita

Zvyšování flexibility je dalším způsobem, jak zlepšit sílu. Zvýšením flexibility zvětšujete rozsah, kterou je aplikována síla, což vede ke zvýšení výkonu. Nejbezpečnější a nejúčinnější metodou pro zvýšení flexibility je provedení celé řady pohybových cvičení a zahrnutí rutinního protahování.

Hbitost

Zlepšení pohyblivosti je dalším způsobem optimalizace výkonu. Cvičení by měla být specifická pro danou aktivitu. Například pro basketbalové hráče jsou vhodné plyometrické skoky ze země. Vždy se ptejte sami sebe: „Jaký je cíl?“ a "Poskytuje mi to, co dělám, výsledek, který si přeji?" nebo "Je to optimální?".

Kardiovaskulární a respirační kondice

Zvyšující se srdeční / respirační výkon a vytrvalost je dalším faktorem, který má velký vliv na výkon. Toto téma je velmi důležité. Obecně platí, že pokud zvýšíte kardiovaskulární a respirační výkon a vytrvalost jednotlivce, dojde k odpovídajícímu zvýšení výkonu. Kardiovaskulární trénink by měl být také zaměřen na zlepšení kondice jedinců pro daný stav, ve kterém poté soutěží. Například někdo, kdo hraje tenis, by měl primárně trénovat pomalým až mírným tempem a zahrnout výboje intenzivního úsilí. Intervalový trénink by byl pro tohoto jednotlivce dobrou volbou. Udržujte výcvik specifický pro jednotlivce.

Sportovní dovednosti

To je oblast, ve které existuje mnoho nejasností mezi mnoha sportovci i trenéry. Získávání dovedností a úrovně síly jsou dvě zcela odlišné věci. Proto by měly být školeny samostatně a různými metodami. Aby bylo možné optimalizovat výkon určité dovednosti nebo pohybu, musí vše být praktikováno zcela přesně. Ukázalo se totiž, že každá činnost nebo pohyb má svou vlastní neuromuskulární dráhu.

Aby se maximalizoval výkon, měl by se jednotlivec pokusit zdokonalit svůj pohyb nebo dovednost nekonečnými hodinami praxe. Cílem praxe by mělo být zlepšit techniku, přesnost a zvýšit rychlost, jakou lze dovednost provádět.

Genetický potenciál

To je faktor, který má snad největší dopad na lidskou výkonnost. Mnoho lidí přehlíží genetický potenciál. Bez ohledu na to, jaké metody tréninku používáte, nemusíte se nikdy stát světovým maratóncem. Můžete trénovat dvakrát týdně nebo klidně 5 hodin denně, stále to nezmění skutečnost, že možná vaše tělo nebylo navrženo tak, aby vynikalo ve vytrvalostních činnostech. Mnoho trenérů vyučuje jednotlivce, kteří následují nebezpečné tréninkové programy ve snaze výrazně zlepšit jejich výkon. Tím však není řečeno, že nemůžete zlepšit výkon. Při vlastním tréninku nebo tréninku konkurenčního sportovce vždy stanovte realistické cíle. Jak již bylo řečeno, nejlepší je využít nejúčinnějších dostupných metod a tvrdě pracovat.

Zlepšení pohyblivosti je dalším způsobem optimalizace výkonu. Cvičení by měla být specifická pro danou aktivitu

ROZDÍLY MEZI FUNKČNÍM A STROJOVÝM TRÉNINKEM

Většina, ne-li všechna takzvaná funkční cvičení, nedokáže dodat konstantní a variabilní odpor. Většina kvalitních strojů dodává konstantní napětí a variabilní odpor na základě křivky síly konkrétního svalu a sleduje správnou funkci kloubu.

Porovnejte působení činky na biceps na švýcarském míči s cvičením bicepsu na kvalitním stroji (jako je stroj pro kladivový zdvih). V prvním případě není na bicepsu ve spodní nebo horní poloze žádné napětí. Odpor je největší, když je činka kolmá k podlaze. Množství podnětu je také sníženo kvůli skutečnosti, že jednotlivec musí vyrovnat sebe sama na míči.

Při používání stroje je na bicepsu konstantní napětí a množství napětí se během cvičení mění na základě křivky síly svalu bicepsu. Je však otázka, který typ bude stimulovat více svalových vláken v bicepsu. Strojové cvičení je lepší, pokud je cílem zvýšit sílu a / nebo svalovou tkáň. Mějte na paměti, že více svalů se rovná rychlejšímu, silnějšímu a lepšímu atletovi za předpokladu, že praktikují své specifické dovednosti nebo vlastní specifický pohyb.

To neznamená, že funkční cvičení neslouží žádnému účelu. Funkční cvičení má své výhody. Výběr cvičení a použité metody tréninku by měly být založeny na cílech jednotlivce. Případy, kdy může být funkční trénink efektivní, by byly u jedinců, kteří potřebují zlepšit rovnováhu, stabilitu a neuromuskulární koordinaci. Níže uvádíme rozdíly mezi jednotlivými tréninky. 

Cvičení na stroji

  • Poskytuje konstantní a variabilní odpor
  • Pohyb sleduje správnou kloubní funkci
  • Účinně přetíží svalovinu (je-li správně používán)
  • Bezpečnější provedení
  • Mnoho strojů je k dispozici pro práci každý sval v těle

Funkční trénink

  • Velmi efektivní při zlepšování rovnováhy, stability a koordinace
  • Nepoužívá efektivně přetížení svalstva
  • Velmi obtížné měřit a sledovat pokrok
  • Vyšší šance na zranění 

Fitness cvičení pro estetiku je take důležité. Krása funkčního tréninku spočívá v tom, že můžete získat objem, hmotnost a skutečnou sílu zároveň. Lidské tělo nebylo navrženo tak, aby fungovalo izolovaně v různých částech. Zatímco obvyklý protokol pro kulturistiku zahrnuje strojová cvičení, je vhodné mít zájem o vývoj a zvládnutí pohybu, který je obratný, účelný i hravý. Cílem funkčního tréninku je zvýšit velikost, ale zůstat mobilní, zlepšit flexibilitu a zvýšit rychlost. 

Výhody funkčního tréninku pro kulturistiku

Používáním méně zátěže se zvětšujete

Pro zvětšení svalu nepotřebujete stroje, které izolují svaly. Místo toho se zaměřujte na velké, jednoduché, složené pohyby, abyste si vyvinuli celkovou sílu těla. K tlačení, tahání, házení, zvedání, úderu a kopu budete používat svou vlastní tělesnou hmotnost. Pro maximální výsledky budete používat dřepy, výpady, lezení, curling, ohýbání, strečink a vyvážování.

Vytváříte tělo, které můžete efektivně používat

U mnoha kulturistů se ztratí funkčnost, když si zakládají na množství - nemá smysl být velký, pokud nemůžete potom tělo efektivně použít. Funkční trénink vám umožňuje zvětšovat se, ale také vám umožňuje stát se rychlejším a výbušnějším než kdykoli předtím. Buďte velcí, zůstaňte agilní - skákání a běh jsou nejpřirozenější lidské pohyby, které byste neměli vynechat. 

Více tlačné síly

Funkční trénink je ideální pro sportovce, kteří hrají fotbal, basketbal a ragby, a kteří potřebují více tlačné síly z nohou. Rovněž vám umožňuje tvrději zasáhnout a házet - pokud jste bojovník, funkční trénink pro kulturistiku vám dává větší váhu k vytváření síly a dovednosti celého těla, abyste je mohli využívat nejefektivněji.

Snižení rizika zranění zvýšením odolnosti

Tím, že vyživujete přirozený lidský pohyb a zvětšujete se pomocí funkčního tréninku, vaše tělo bude odolnější a bez zranění. Funkční trénink je navržen tak, aby obnovoval fyzickou aktivitu bez opakovaných setů - na rozdíl od mnoha izolačních strojů používaných kulturisty. Obnova je zde klíčová - nic jiného vám nepomůže trénovat tvrději příští tréninky než správná obnova a odpočinek.

Skutečná síla

Funkční trénink vám dává sílu, abyste mohli řešit každodenní výzvy - zejména pokud jde o těžké předměty. Například se může jednat o zvedání zavazadel nebo pomoc při stěhování nábytku. Ano, ty dřepy, push upy, činky a tahy v tělocvičně můžete dělat v tělocvičně - funkční trénink vám však umožňuje jejich každodenní přenos do skutečně užitečné síly. 

ZÁVĚREM

Funkční trénink má samozřejmě svoje výhody a může být skvělým doplňkem dobře navrženého silového programu. Pravděpodobně by však neměl nahradit rutinu strukturovaného silového tréninku. Je vhodné použít kombinovaný přístup, který využívá stroje, volné váhy, tělesnou hmotnost, míče a vše, co přinese požadované výsledky. 

Vždy pamatujte, že trénink síly a / nebo zvýšení svalové tkáně a trénink dovedností jsou dvě zcela odlišné věci. Při navrhování nebo hodnocení vašeho tréninkového programu je třeba položit následující otázky. Co je cílem? Je to efektivní? Je to bezpečné? Přináší požadované výsledky? Jedná se o optimální trénink?

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Sledujte akce a slevy
Přihlaste se do našeho newsletteru
a budete o všem vědět jako první.
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.
Výběr podle značek
Zdravý den Vitargo Viridian Vemoherb Vegan fitness The protein ball Sunwarrior Reflex Pursana Nutriworks Nutrislim Mornflake Myotec Chiba High5 Gusto Good Centzone Blender bottle Adapt